Rusoaicele însărcinate zboară în Argentina pentru a naște. Țara sud-americană nu le cere vize, iar familiile își simplifică procesul de dobândire a cetățeniei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
„A fost o nebunie, erau cel puțin opt femei ruse însărcinate care așteptau în fața mea”, a spus Cherepovitskaya, o tânără designer de bijuterii, venită de la Moscova, într-un interviu telefonic pentru The Guardian.  

Cherepovitskaya, care a născut la începutul lunii decembrie, este una dintre sutele de rusoaice care au călătorit anul trecut în capitala Argentinei pentru a naște.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, țara sud-americană a cunoscut un boom în turismul de nașteri - practica de a călători în altă țară cu scopul de a naște și de a obține cetățenia copilului, mai scrie The Guardian.

Deși conceptul de turism de naștere nu este nou, izolarea Moscovei ca urmare a războiului a făcut din Argentina una dintre singurele țări unde rușii nu se confruntă cu cerințe de viză. Convocarea lui Vladimir Putin a sute de mii de rezerviști militari s-ar fi putut adăuga la tendința de refugiu în Argentina.

Georgy Polin, șeful departamentului consular al Ambasadei Rusiei în Buenos Aires, a estimat că între 2.000 și 2.500 de ruși s-au mutat în Argentina anul trecut, dintre care multe, a spus el, erau rusoaice care plănuiau să nască în țară. „În 2023, acest număr poate crește la 10.000”, a spus Polin.

„Am aflat că sunt însărcinată la scurt timp după ce a început războiul din Ucraina”, și-a amintit Cherepovitskaya. „Deoarece am văzut că granițele au început să se închidă rapid în jurul nostru, am știut că trebuie să găsim un loc în care să putem călători cu ușurință. Un pașaport argentinian îi va deschide multe uși copilului meu.”

Cherepovitskaya și soțul ei, care amândoi au părăsit Rusia la scurt timp după începerea războiului din Ucraina, plănuiesc acum să rămână la Buenos Aires și să solicite pentru ei înșiși cetățenia argentiniană, proces care este simplificat deoarece acum sunt părinții unei fiice argentiniene.

„Buenos Aires este foarte solicitat chiar acum; este singura destinație cu care lucrăm în prezent”, a spus Eva Pekurova, directoarea unei agenții care organizează documente de călătorie, cazare și spitalizare pentru femeile însărcinate care își doresc să nască în străinătate.

Rușii nu au nevoie de viză pentru a vizita Argentina, iar Pekurova a spus că prelungirea șederii standard de 90 de zile eliberată de țară, precum și aplicarea unui permis de ședere a fost, de asemenea, destul de simplă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel