Rușii susțin că au găsit la Azovstal o dubă plină cu soldați ucraineni morți
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 31 mai 2022, 20:52
WhatsApp
Rușii susțin că au găsit la Azovstal o dubă plină cu soldați ucraineni morți / Foto: Pixabay
Rușii susțin că au găsit  la Azovstal o dubă plină cu soldați ucraineni morți.

Armata rusă susține că a găsit o dubă cu 152 de cadavre de militari ucraineni la Mariupol, pe teritoriul Azovstal, acestea urmând să fie predate Kievului în viitorul apropiat, a transmis marți Ministerul rus al Apărării, scrie Interfax.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, lansează acuzații la adresa Kievului.Oficialii militari ruși susțin că trupurile neînsuflețite ale soldaților au fost minate de „patru dispozitive explozive”, iar armata ucraineană ar fi plănuit să arunce în aer cadavrele pentru a da vina pe armata rusă pentru acest lucru, o retorică deja bine cunoscută la Moscova, asta în contextul în care deși a fost acuzat de crime de război, Kremlinul a negat că a atacat civili în Ucraina și a încercat mereu să paseze vina. Ucraina nu a comentat încă aceste acuzații ale Rusiei, potrivit serviciului ucrainean al BBC.

Putin, informat de Șoigu despre "eliberarea completă" a combinatului Azovstal din Mariupol

Armata rusă a declarat pe 20 mai că a "eliberat complet" combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo, transmite Agerpres, citând AFP.

"De la 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat postat pe Telegram.

Potrivit acestei surse, preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de ministrul apărării, Serghei Şoigu, despre "încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol". Igor Konaşenkov a mai spus că şeful luptătorilor din regimentul Azov la faţa locului s-a predat şi a fost evacuat din uzină într-un "vehicul blindat special" pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili. Nu este clar despre ce locuitori vorbea.

G Ad:

Ordinul, dat de la Kiev. Să înceteze să apere oraşul!

Se pare că ultimii soldaţi ucraineni rămaşi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol au primit ordinul să înceteze să apere oraşul, potrivit comandantului regimentului Azov, Denis Prokopenko.

"Comandamentul militar superior a dat ordinul de a salva vieţile militarilor garnizoanei noastre şi de a înceta să apărăm oraşul.", a spus Prokopenko într-un mesaj video.

"Am reuşit să salvăm civilii, răniţii grav au primit ajutorul necesar, am reuşit evacuarea în vederea unui schimb ulterior de prizonieri şi procesul continuă pentru evacuarea corpurilor militarilor ucişi, a adăugat comandantul regimentului Azov. Sper că în curând familiile şi întreaga Ucraină îşi vor putea înmormânta combatanţii cu onoruri. Glorie Ucrainei!", şi-a încheiat mesajul Denis Prokopenko.

Imensul complex siderurgic ce are un labirint de galerii subterane a fost ultima redută a trupelor ucrainene în oraşul-port Mariupol de la Marea Azov asediat de trupele ruse şi în prezent în mare parte distrus în urma luptelor. După recenta evacuare a civililor, inclusiv femei şi copii, care se refugiaseră în adăposturile combinatului, 1.908 combatanţi ucraineni s-au predat trupelor ruse din 15 mai, printre care şi răniţi, potrivit ultimului bilanţ anunţat pe 20 mai de Ministerul rus al Apărării. Totuși, ulterior, armata rusă a susținut că pe 26 mai, pe teritoriul uzinei au fost găsiți mai mulți militari ucraineni, fără a preciza numărul acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro