Data actualizării:
Data publicării:

Război Rusia-Ucraina / UPDATE: Oleksiy Shibayev, viceprimar din Sumy, răpit

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Forțele rusești s-ar fi retras de pe aeroportul din apropierea Kievului.

UPDATE: Trupele ruse au răpit un viceprimar local în regiunea Sumy din nordul Ucrainei, a declarat pentru BBC Ukraina șeful regiunii, Dmytro Zhyvytskyi.

Oficialul este Oleksiy Shibayev, viceprimar al districtului Nova Sloboda. El însoțea o livrare de ajutoare oprită vineri de trupele rusești la un punct de control în zona Putyvl, la aproximativ 80 km nord-vest de Sumy, scrie Mediafax

Zona se află în apropierea graniței cu Rusia. Sumy este încă în mâinile ucrainenilor, dar a fost lovită de artileria rusă. O serie de alți oficiali ucraineni locali au fost luați prizonieri de către forțele de ocupație rusești și, în unele cazuri, înlocuiți cu colaboratori.

UPDATE: Soțul vicepremierului ucrainean Olga Stefanishyna a fost ucis în timpul evacuării civililor din Cernihiv, scrie Mediafax

Soțul vicepremierului ucrainean a fost ucis vineri, potrivit deputatului Lesia Vasylenko, scrie Sky News.

Bărbatul a murit în timpul bombardamentelor rusești, când încerca să evacueze civili din Cernihiv.

UPDATE: Șapte coridoare umanitare au fost convenite pentru evacuarea civililor astăzi, potrivit vicepremierului ucrainean, scrie Mediafax.

Iryna Vereshchuk a declarat că rutele includ un coridor pentru persoanele care pleacă cu mașini private din orașul Mariupol și altul cu autobuze pentru locuitorii din Mariupol prin orașul Berdyansk.

Crucea Roșie a declarat că echipa sa se deplasează din Zaporizhzhia către Mariupol sâmbătă dimineață.

Mariupol se află sub asediu de săptămâni întregi, par până acum, încercările de evacuare a civililor a avut foarte puțin succes.

Vineri, Crucea Roșie a trimis o echipă care să conducă 52 de autobuze ucrainene și alte vehicule private în afara orașului, dar s-a întors după ce au constatat „condiții prea periculoase”.

_______________________________________________________________

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării a declarat că Ucraina a recucerit mai multe localități de-a lungul axei estice a războiului. Forțele ucrainene au securizat o rută cheie în estul Harkovului, după lupte grele în urma eliberării orașului Trostyanets la începutul acestei săptămâni, anunță Sky News.

„Forțele ucrainene continuă să avanseze împotriva forțelor rusești în retragere în apropierea Kievului", a precizat Ministerul Apărării.

De-a lungul axei nord-vestice, încercările forțelor ucrainene de a avansa dinspre Irpin spre Bucha și Hostomel sunt în curs de desfășurare. Potrivit CNN, imaginile din satelit confirmă faptul că forțele rusești s-au retras de pe aeroportul Antonov, la aproximativ 29 de kilometri nord-vest de capitala ucraineană, Kiev, scrie Mediafax.

Imagini anterioare din satelit arătau că rușii au construit diguri de protecție în jurul vehiculelor militare pentru a le proteja, după săptămâni de săpături la aeroport.

Ucraina a recucerit un oraș de lângă Kiev

Forțele ucrainene au recucerit orașul Bucha, aflat lângă capitala Kiev, a declarat primarul acestuia.

„31 martie va intra în istoria orașului nostru... ca fiind ziua eliberării sale de sub (forțele) ruse”, a spus primarul Anatolii Fedoruk într-un videoclip, vineri, care părea să fie filmat în fața primăriei din Bucha.

În această săptămână, Rusia s-a angajat să reducă drastic operațiunile militare din jurul Kievului și Cernihivului, în nordul Ucrainei.

Forțele ucrainene au contraatacat Rusia în mai multe zone din apropierea Kievului și nu numai, conform BBC.

Preşedintele Turciei i-a reiterat lui Putin oferta unui summit Rusia - Ucraina

Amintim că preşedintele Turciei a discutat, vineri după-amiază, cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre stadiul negocierilor cu Ucraina şi a reiterat propunerea de a găzdui un summit, pentru semnarea unui eventual acord de pace.

„Negocierile pozitive şi constructive care au avut loc la Istanbul săptămâna aceasta au generat speranţe pentru pace", i-a transmis Recep Tayyip Erdogan lui Vladimir Putin, conform Preşedinţiei de la Ankara, citat de agenţia Anadolu.

Recep Tayyip Erdogan a reiterat propunerea de organizare în Turcia a unui summit al preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei.

De asemenea, amintim că Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a vorbit despre ajutorul pe care China l-ar putea acorda Rusiei. Reputația Chinei este în joc dacă ajută Rusia să evite sancțiunile internaționale, a avertizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma unui summit online cu președintele Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel