Rușii încearcă să fortifice noua linie a frontului după ce au înaintat spre Harkov
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
În direcția Harkov, inamicul încearcă să obțină un punct de sprijin pe linia atinsă, se regrupează - Statul Major General al Ucrainei.

În zona Vovchansk, unitățile Forțelor de Apărare identifică grupuri de inamici pentru a-i împiedica să se consolideze în partea de nord a orașului, raportează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei situația la ora 11:30 miercuri, notează și Interfax.

"În direcția Harkov, inamicul nu a desfășurat operațiuni active începând cu începutul zilei, încearcă să obțină un punct de sprijin pe linia atinsă și se regrupează", a declarat Statul Major General într-un mesaj pe Facebook.

Se raportează că unitățile ucrainene "cu ajutorul mijloacelor de recunoaștere identifică grupuri individuale de inamici, amplasarea de artilerie și provocarea de daune pentru a împiedica acumularea de forțe și mijloace în partea de nord a orașului Vovchansk."

"În plus", raportează Statul Major General, "unitățile noastre continuă căutarea în zonele urbane. Sub controlul focului artileriei ucrainene și al sistemelor fără pilot, se află locurile unde se concentrează forțele și echipamentul ocupatorilor ruși și posibilele locuri pentru echiparea pozițiilor inamice."

În total, de la începutul operațiunilor ofensive ale inamicului în direcția Harkovului pe 10 mai, pierderile în efective umane ale ocupanților ruși se ridică la 615 morți și răniți, iar 98 de unități de arme și echipamente militare au fost distruse sau avariate.

Soldații ucraineni se retrag

Miercuri, noua ofensivă a Rusiei a câștigat amploare în jurul celui de-al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, fiind cea mai recentă lovitură pentru Kiev în timp ce se luptă să controleze acest nou front al războiului, în urma întârzierilor ajutorului militar crucial din partea Statelor Unite.

Chiar și în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a vizitat țara pentru a-i asigura de sprijinul aliat și a anunțat un nou acord de arme de 2 miliarde de dolari, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi a anulat toate călătoriile externe viitoare - un semnal al seriozității cu care ucrainenii privesc avansul militar rusesc.

Armata Ucrainei a declarat că a retras o parte din forțele sale din mai multe zone din jurul crucialului oraș din nord-est, Harkov, în timp ce oficialii locali au declarat că trupele ruse au ocupat poziții în orașul cheie de pe linia frontului, Vovchansk.

Este parte a unor noi asalturi blindate lansate de Rusia săptămâna trecută, care risca să împingă armata Ucrainei la punctul de rupere. Kievul se teme că Moscova ar putea de asemenea să adune trupe pentru noi incursiuni la graniță din alte zone.

Întârzierea în noul sprijin al SUA a oferit Kremlinului o fereastră pentru o ofensivă de vară care amenința să obțină câștiguri cruciale pe câmpul de luptă în timp ce forțele sale bombardau Harkovul din aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel