Rușii fac rost de pașapoarte israeliene la negru pentru a fugi de război
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Poliția israeliană a reținut cinci persoane în cazul vânzării de pașapoarte cetățenilor ruși. Printre suspecți se numără și trei angajați ai Evidenței Populației.  

Unii ruși au primit pașapoarte permanente în locul celor temporare.

Intermediarii care au participat la schema frauduloasă - un locuitor de 43 de ani din Herzliya și un rezident de 42 de ani din Shoresh - au fost, de asemenea, reținuți, scrie The Moscow Times.

Conform legislației israeliene, cetățenilor care au locuit în țară 5 ani li se eliberează un pașaport cu o perioadă de valabilitate scurtă (darkon zmani).

Un document obișnuit (darkon) este valabil 10 ani și conține datele biometrice ale destinatarului.

Prin excepție, poate fi eliberat numai acelor străini care reprezintă Israelul la nivel interstatal. De exemplu, sportivi, oameni de știință, lucrători culturali și artistici.

Cu toate acestea, unii ruși au primit un astfel de pașaport și prin intermediari. Vorbim despre cetățeni care au venit în Israel pentru doar câteva zile, fără intenția de a rămâne definitiv.

Potrivit anchetei, rușii în cauză aveau nevoie de documente pentru a se deplasa liber în întreaga lume.

După începutul războiului din Ucraina, multe state, inclusiv Statele Unite și țările UE, au închis căile aeriene companiilor din Federația Rusă și au înăsprit regimul de vize pentru ruși.

Și o serie de state au interzis complet intrarea pe teritoriul lor chiar și acelor cetățeni care aveau vize „Schengen”.

Poliția israeliană nu a precizat cât costă serviciul de emitere a darkon-urilor, dar a anunțat noi arestări pe 20 decembrie. 

În 2022, numărul rușilor plecați în Israel în cadrul programului de repatriere a crescut cu peste 400%, a calculat Ofek Israeli, o organizație neguvernamentală.

În conformitate cu legea israeliană, 32.494 de imigranți din Federația Rusă și-au putut dovedi rădăcinile evreiești și au putut obține un pașaport de la începutul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel