Data publicării:
Rușii, din ce în ce mai deprimați (studiu). Populația care nu își permite alimentele de bază a ajuns la 50%
Conform unui studiu, populația din Rusia este din ce în ce mai deprimată și stresată.
La sfârșitul lunii septembrie, pe fondul mobilizării parțiale anunțate, starea de bine a rușilor s-a deteriorat brusc. Sentimentele de tensiune, iritare, frică și dor au devenit norma studiilor sociologice. În același timp, jumătate dintre respondenții studiului Levada-Center demonstrează încredere în viitor. Două treimi dintre respondenți se simt, în continuare, liberi.
În septembrie, societatea rusă a trecut prin stres major din cauza știrilor legate de mobilizarea parțială, când a fost o scădere bruscă a moralului. Numărul de respondenți cu ”bună dispoziție” a scăzut la 7% (de la 15% în iulie) și la aproximativ 45% ”starea de normalitate” (de la 65% în iulie). Numărul celor care se simt ”încordați și iritați” a crescut de la 17% la 32%, iar numărul celor care simt ”frică și dor” a crescut de la 4% la 15%. Nu a existat o deteriorare atât de bruscă a stării de spirit pe tot parcursul observațiilor. Ca urmare, sentimentele pozitive de la sfârșitul lunii septembrie au predominat doar puțin față de cele negative, un raport similar fiind observat ultima dată în anul 2000.
O mare parte a populației ruse crede că ”lucrurile merg în direcția bună”
Respondenții în vârstă de 18-24 de ani (63%), cei care își permit bunuri de folosință îndelungată (60%) și cei care cred că lucrurile merg în direcția bună în țară (63%) au vorbit cel mai des despre starea lor excelentă sau normală. Evaluări mai negative ale propriei dispoziții sunt caracteristice respondenților de peste 40 de ani (aproximativ 50%), celor care abia își permit alimentele de bază și cei care abia au destui bani pentru haine (tot aproximativ 50%) și respondenților care cred că țara merge pe calea greșită (69%).
Cel mai mult, respondenții care cred că lucrurile merg în direcția bună în țară, care aprobă activitățile președintelui și cei care își permit bunuri de folosință îndelungată se simt încrezători în viitor: dintre ei, peste 60% se simt încrezători în viitor.
Respondenții care nu simt o asemenea încredere primează în rândul celor care cred că țara merge pe o cale greșită, care nu aprobă activitățile președintelui și care abia au de mâncare. În aceste grupuri, proporția respondenților care nu se simt încrezători este de peste 80%.
Moscova confirmă că a lovit infrastructuri energetice în Ucraina cu ”arme de înaltă precizie”
Rusia a lovit instalaţii energetice din Ucraina cu ”arme de înaltă precizie”, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Moscova, în timp ce Kievul a raportat un ”atac masiv” care a provocat în special întreruperi de apă şi de curent electric, transmite France Presse.
Forţele armate ruse ”îşi continuă loviturile cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune (...) împotriva comandamentului militar şi sistemelor energetice ale Ucrainei. Toate loviturile şi-au atins obiectivul. Toate ţintele desemnate au fost atinse”, a declarat ministerul într-un comunicat.
Un ”atac masiv” al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, privând de apă 80% dintre consumatorii capitalei Kiev şi lăsând ”sute de localităţi” fără electricitate, aminteşte AFP. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, ”au fost lansate peste 50 de rachete de croazieră” asupra Ucrainei, ”folosind avioane” din nordul Mării Caspice şi din regiunea Rostov din Rusia. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News