Data publicării:

Rușii cumpără apartamente în Mariupol, orașul ucrainean distrus în război. „Principalul lucru este că este pe mare”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
La un an și jumătate de la începutul invaziei rusești în Ucraina, rușii au început să se mute în zonele anexate.

Un an s-a scurs de când orașul ucrainean Mariupol a fost în mare parte distrus și cucerit de forțele ruse, conform BBC. Acum, este transformat și prezentat ca un model de guvernare de la Moscova - iar unii ruși speră chiar să-și cumpere case acolo. Rusia spune că a anexat Mariupol, împreună cu toate celelalte zone ocupate, după o serie de referendumuri care au fost condamnate pe scară internațională ca fiind exerciții false.

Aproximativ 90% dintre clădirile orașului au fost avariate sau distruse de bombardamentele ruse în timpul unui asediu care a durat două luni. Mii de civili au fost uciși și aproximativ 350.000 de oameni au plecat, din populația de dinainte de război de 430.000, conform ONU.

Au apărut clădiri noi 

 

Acum, autoritățile de ocupație par hotărâte să “rusifice” orașul, schimbând indicatoarele rutiere în limba ucraineană cu cele în limba rusă, introducând curriculumul rusesc în școli și împingând locuitorii rămași să obțină pașapoarte ruse.

BBC Verify a folosit imagini prin satelit pentru a cartografia modul în care Rusia modifică structura orașului. Astfel, în timp ce dezvoltarea nouă este în curs, distrugerea extinsă rămâne. Locuitorii rămași dinainte de război care se tem de un viitor nesigur.

“Mi-am găsit o proprietate. Mariupol va fi un oraș frumos”, spune Vladimir pentru BBC. El nu și-a dorit să-i fie publicat numele complet, la fel ca ceilalți intervievați. Vladimir se numără printre zecile de ruși care au căutat proprietăți în orașul ocupat pe VKontakte, cea mai populară rețea socială din Rusia, în ultimele luni.

Principalul avantaj este că este pe mare

 

Vladimir spune că și-a vândut deja apartamentul din orașul său natal și se va muta curând în casa sa din Mariupol cu întreaga familie. “Principalul lucru este că este pe mare”, explică rusul, adăugând că ia decizia pentru că prețurile sunt mici. Remarca lui Vladimir reflectă ceea ce milioane de ruși au auzit în mass-media controlată de Kremlin în ultimul an.

A existat un flux constant de rapoarte elogioase pe televiziunea de stat care prezintă reconstrucția Mariupolului ca avansând la un ritm “record” și viața revenind la normal. “În locul ruinelor, există acum noi blocuri de apartamente, creșe, școli - totul este restaurat cu cele mai moderne tehnologii”, spune un raport pe postul de televiziune Rossiya 1.

Imaginile prin satelit analizate de BBC arată într-adevăr mai multe ansambluri rezidențiale înalte care apar în cartierele existente din oraș în ultimul an, în special aproape de periferie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel