Ruşii contraatacă după explozia de la Podul Crimeii. Bombardamente la Zaporojie şi în regiunea Sumi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Ruşii au bombardat oraşul Zaporojie din Ucraina, dar şi regiunea Sumi. Zeci de victime au rezultat în urma acestor atacuri. 

Zeci de persoane au fost ucise sau rănite în timpul bombardamentelor din timpul nopţii, asupra oraşului Zaporijjia, din sud-estul Ucrainei, a anunţat, duminică, tatul major general al forţelor armate ucrainene.

"Peste noapte, ocupanţii ruşi au lovit cu cinism clădiri rezidenţiale şi infrastructură civilă", precizează comandamentul central al armatei, pe pagina sa de Facebook.

"Informaţiile despe victime sunt în curs de confirmare, însă se ştie, deja, că sunt zeci de morţi sau răniţi".

Anterior, oficialul municipal Anatoli Kurtev a declarat că cel puţin 17 persoane au fost ucise în bombardamente, când ratachetele au lovit un complex de blocuri înalte de apartamente şi alte clădiri. Reuters nu poate confirma independent aceste informaţii.

Oraşul se află la aproximativ 125 de kilometri de cea mai mare centrală nuclear-electrică din Europa, aflată sub controlul Rusiei. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele la complexul administrat de personal ucrainean, ce au avariat clădiri şi ameninţă să cauzeze un accident nuclear catastrofal, scrie Rador.

Secretarul Consiliului Local Zaporijjia, Anatoli Kurtev, a raportat că circa 20 de case dintr-un sector privat al oraşului şi aproximativ 50 de blocuri de locuinţe au fost avariate în urma atacurilor cu rachete lansate de ruşi în noaptea de sambătă spre duminică. Patru instituţii de învăţământ, de asemenea, au fost avariate. În plus, au fost lovite mai multe obiective din infrastructura şi au fost avariate 20 de maşini. Potrivit şefului regiunii Zaporijjia, Oleksandr Staruh, în urma atacuri au murit cel puţin 12 de oameni şi alţi 49 au fost răniţi, inclusiv şase copii. Autorităţile ucrainene susţin că Rusia a tras 12 rachete asupra oraşului Zaporijjia, folosind în acest scop avioane tactice.

Atacuri şi în regiunea Donetsk 

Trei civili ucraineni au fost ucişi, în ultimele 24 de ore, în atacurile lansate de trupele invadatoare ruse în regiunea estică Doneţk - a raportat, duminică, guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko. Potrivit acestuia, decesele respective au fost înregistrate în Ceasiv Iar (2) şi Bahmut (1). Alte 14 persoane din rândul populaţiei civile au fost rănite în bombardamente. De la începutul invaziei ruse la scară largă, în regiunea Doneţk, trupele ocupanţilor au ucis 964 de persoane şi au rănit alte 2.361. Acest bilanţ nu include victimele războiului din Mariupol şi Volnovaha. 

Regiunea Sumi, vizată de bombardamente 

Guvernatorul regiunii ucrainene Sumi, Dmitro Jiviţki, a raportat că o persoană a fost rănită, după ce ruşii au lansat din elicopter rachete nedirijate, în cursul zilei de sâmbătă. "Au fost vizate de atacuri satele comunităţilor teritoriale Krasnopillia şi Velikopisarivka. În urma unui atac aerian asupra unuia dintre satele comunităţii Velikopisarivka, un bărbat a fost rănit. Acesta a fost dus la spital. De asemenea, au fost avariate mai multe spaţii ale unei unităţi de tractoare aparţinând unei întreprinderile agricole, un siloz de cereale, o combină agricolă şi un tractor. În plus, un lan de porumb a luat foc" - a precizat Jiviţki. Potrivit acestuia, au fost înregistrate 55 de bombardamente, în 28 dintre cazuri fiind vorba despre rachete nedirijate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel