Ruşii condamnaţi de tribunalul olandez pentru prăbuşirea zborului MH17 nu vor fi extrădaţi
Moscova a decis să nu îi extrădeze pe cei doi cetăţeni ruşi condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru prăbuşirea zborului MH17.
Rusia a comunicat că nu îşi va extrăda cetăţenii care au fost condamnaţi in absentia de un tribunal olandez la închisoare pe viaţă, a informat agenţia de presă de stat a Rusiei, TASS, în cursul zilei de joi.
"Decizia tribunalului nu creează nicio consecinţă legală pentru noi", l-a citat TASS pe Andrei Klişas, preşedintele comisiei pentru legislaţie constituţională a Consiliului Federal.
"În general, noi nu extrădăm cetăţeni ruşi către alte state în nicio circumstanţă". Declaraţiile au fost făcute după ce un tribunal olandez a condamnat trei bărbaţi - pe foştii ofiţeri de informaţii Igor Girkin şi Serghei Dubinski, şi pe Leonid Harcenko, un lider separatist ucrainean - la închisoare pe viaţă, după ce au fost condamnaţi pentru rolul lor în doborârea, în 2014, a avionului Malaysian Airlines, cu 298 de persoane la bord.
Toţi cei trei au refuzat să ia parte la proces şi au fost condamnaţi in absentia, ceea ce înseamnă că este foarte improbabil ca ei să execute pedepsele, scrie Rador.
Doi ruşi şi un ucrainean, condamnaţi în lipsă la închisoare pe viaţă pentru prăbuşirea zborului MH 17
Un tribunal olandez a condamnat joi în lipsă la închisoare pe viaţă trei persoane, doi ruşi şi un ucrainean, pentru doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) deasupra estului separatist pro-rus al Ucrainei în anul 2014, relatează AFP şi Reuters.
Cei condamnaţi, Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski, cetăţeni ruşi, şi Leonid Harcenko, cetăţean ucrainean, au fost găsiţi vinovaţi de crimă şi de a fi jucat un rol în doborârea avionului, a anunţat preşedintele completului de judecată, Hendrik Steenhuis.
Avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 din cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei.
Instanţa olandeză a concluzionat că racheta cu care a fost doborât avionul, cel mai probabil o rachetă antiaeriană de tipul BUK, a fost lansată din zona controlată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, iar Rusia avea controlul asupra acestora.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi pe Twitter a decizie importantă a tribunalului olandez. Pedepsirea tuturor atrocităţilor ruse - atât de ieri cât şi de azi - va fi inevitabilă, a completat el, conform Agerpres.
Zelenski, prima reacţie
"O decizie importantă a tribunalului de la Haga. Primele sentințe pentru cei responsabili de doborârea #MH17. Dar este necesar ca și cei care au ordonat acest lucru să ajungă în boxa acuzaților, deoarece sentimentul de impunitate duce la noi crime. Trebuie să risipim această iluzie. Pedeapsa pentru toate atrocitățile rusești – atât atunci, cât și acum – va fi inevitabilă.”, a scris pe Twitter președintele Volodimir Zelenski.
APCE cere tragerea la răspundere a Rusiei. MAE român, reacție: Salutăm adoptarea Rezoluției
MAE român salută adoptarea de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a Rezoluției privind asigurarea tragerii la răspundere pentru doborârea avionului MH17 deasupra Ucrainei.
MAE salută adoptarea de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a Rezoluției privind asigurarea tragerii la răspundere pentru doborârea avionului MH17 deasupra Ucrainei de o racheta Buk lansată de unități controlate de autorități militare ale Federației Ruse, transmite Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News