Data publicării:

Rușii au liber la schi... dar în Coreea de Nord. Cât costă o vacanță acasă la dictatorul Kim Jong Un

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În mijlocul unui peisaj montan intact și neatins, Olga Shpalok a declarat că se bucură de „satisfacție 100%”. După o zi întreagă de schi, designerul rus din Vladivostok s-a relaxat cu o vizită la spațiul de relaxare și saună bine echipat al hotelului său.

„Au spus că este foarte greu să intri în țară. Dar destinul a zâmbit către noi”, a spus ea, relatează The Guardian.

Shpalok a făcut parte din prima grupă de turiști străini care au vizitat Coreea de Nord de la închiderea granițelor la începutul pandemiei în 2020.

La începutul lunii februarie, ea a călătorit în țară cu alți 100 de turiști ruși într-o excursie de patru zile la schi, sumarizată de ambasada rusă ca fiind „Pyongyang își deschide porțile”. Mai mult de 200 de turiști ruși au vizitat Coreea de Nord până acum în acest an în total, în trei excursii în februarie și martie. Interviurile și relatări ale lor oferă o privire rară asupra vieții în regimul lui Kim Jong-un.

Supravegheați îndeaproape de „ghizii” guvernamentali, care le-au restricționat ceea ce puteau vedea și unde puteau merge, turiștii ruși au descris petrecerea timpului în stațiuni de schi luxoase, altfel goale. Unii au spus că au simțit o adâncă neliniște față de sărăcie și controlul total pe care l-au văzut.

Accesul Rusiei în statul corean nu este o coincidență. Acesta vine într-un moment în care cele două țări s-au apropiat într-un ritm fără precedent, declanșat de invazia Rusiei în Ucraina. Coreea de Nord a devenit cel mai mare furnizor de arme al Rusiei, expediate fiind obuze de artilerie, rachete și alte echipamente pentru războiul continuu al Moscovei. În schimb, Rusia pare să trimită Coreei de Nord alimente, materii prime și piese folosite în fabricarea armelor, evitând sancțiunile internaționale impuse țării.

Grupurile de turiști ruși care vizitează Coreea de Nord ilustrează încă o modalitate prin care Moscova poate ajuta Pyongyangul. Înainte de pandemie, aproximativ 5.000 de occidentali vizitau Coreea de Nord în fiecare an în cadrul unor tururi scumpe, dar de când cu Covid-19 granițele au fost sigilate.

Confruntată cu sancțiuni internaționale tot mai strânse și o presupusă criză alimentară declanșată de izolarea pandemiei, orice valută puternică este o adiție binevenită la trezoreria încărcată de datorii a Pyongyangului. „Este o reflecție semnificativă a priorităților regimului faptul că Coreea de Nord a optat să permită accesul turiștilor ruși, dar continuă să respingă apelurile organizațiilor umanitare care imploră pentru intrare”, a declarat Hanna Song, de la Centrul de date pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord din Seul.

Tururile de grup, anunțate pentru prima dată în ianuarie de mai multe agenții de turism ruse, costă 750 de dolari. Aceasta include tariful de transport dus-întors către Pyongyang, singurul aeroport internațional al Coreei de Nord din capitală. De asemenea, au fost acoperite zborul intern către stațiunea de schi de pe coasta estică a Coreei de Nord, șederea la hotel și mesele. Pașaportul zilnic pentru schi costă 40 de dolari, suvenirurile și alte cheltuieli, inclusiv alcoolul și țigările, au fost plătite din buzunarul turiștilor în numerar.

Tururile încep cu un zbor de două ore din orașul rus extrem de estic Vladivostok către Pyongyang, operat de companiile aeriene de stat nord-coreene Air Koryo. Acestea sunt formate dintr-o flotă învechită compusă în mare parte din avioane Tu-154 de fabricație rusă. „Când am urcat în avion, m-am întrebat dacă vom reuși să ajungem deloc”, a amintit Alexandra Daniyelko, un manager de PR din Moscova care s-a alăturat uneia dintre tururi.

La sosirea în Pyongyang, turiștii ruși au vizitat Piața centrală Kim Il-sung, au făcut plecăciuni în fața statuilor de bronz ale liderilor decedați Kim Il-sung și Kim Jong-il de pe dealul Mansu și au participat la un spectacol muzical pentru tineret la Palatul Copiilor Mangyongdae, unde membrii grupurilor comuniste de tineret au susținut un spectacol patriotic de muzică și dans. Aceste spectacole atent regizate sunt tradițional pline de propagandă guvernamentală menită să insufle nord-coreenilor mândrie națională și loialitate față de familia Kim, care a domnit cu cruzime de la preluarea puterii în 1948.

„Am plâns la puritatea, bunătatea și talentul acestor copii”, a spus Daniyelko, descriind spectacolul.

Un alt turist rus a descris copiii ca fiind „perfect disciplinați și supuși”, adăugând că ghizii locali au confiscat ciocolata pe care unii turiști ruși au adus-o pentru copii.

Turiștilor ruși li s-a spus că vor sta la un „resort de cinci stele de tip Alpi elvețieni”, care a fost construit la comanda lui Kim, el însuși educat în Elveția.

„Nu erau oameni pe pârtiile principale, ceea ce era perfect”, a spus Yekaterina Kolomeetsa, un blogger de călătorii din Vladivostok. Pârtiile de schi goale nu sunt surprinzătoare, având în vedere că există raportat doar 5.500 de schiori într-o populație de 24 de milioane.

„Puteai simți lipsa de speranță și controlul constant în țară pe tot parcursul călătoriei”, a spus Shpalok. În Pyongyang, în timp ce se deplasa cu autobuzul împreună cu alți turiști, a spus că rar vedea mașini sau oameni pe drumuri. „Am întrebat ghizii unde sunt toți. Ne-au spus că oamenii lucrează cu bucurie”.

Turiștilor li s-a interzis strict să filmeze case obișnuite sau oameni și nu li s-a permis să facă plimbări singuri. Câțiva oameni pe care i-a văzut Shpalok păreau „scurți și flămânzi”, în timp ce unii copii erau „îmbrăcați sumar” în ciuda frigului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel