Rușii au început să caute pe Google „cum să-ți rupi mâna acasă“, după ce Putin a anunțat mobilizarea: M-au urmărit din februarie, încercând să-mi propună un contract
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Tot mai mulți ruși caută diverse metode pentru a scăpa de înrolarea în armată, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială.

La câteva ore de la discursul președintelui Vladimir Putin care a declarat miercuri o mobilizare militară parțială, bărbați din toată Rusia, inclusiv unii care au încercat să ignore războiul din Ucraina, și-au găsit brusc viețile aruncate în haos în timp ce au fost chemați la mobilizare.

Bărbații, în mare parte rezerviști sub 35 de ani, care au servit în armată și au grade militar, au primit înștiințări scrise în birourile lor sau la domiciliu. În unele cazuri, li s-au verificat actele de identitate pe stradă și li s-a spus să se prezinte la un control de sănătate. Alții au primit comenzi prin telefon.

Rudele acestora, între timp, au început să caute modalități de a părăsi țara sau de a evita în alt mod ca cei dragi să fie chemați la serviciu. Zborurile către puținele orașe din străinătate care încă oferă servicii directe către Rusia s-au epuizat brusc.

Tendințele de căutare pe Google au arătat o creștere a întrebărilor precum „cum să părăsești Rusia” și chiar „cum să-ți rupi mâna acasă”, ridicând speculații că unii ruși se gândesc să recurgă la auto-vătămare pentru a evita războiul.

Autoritățile exercită presiuni asupra bărbaților din Rusia

„M-au urmărit din februarie, încercând să-mi ofere un contract”, a declarat într-un interviu un rezident al Moscovei, care a servit în armată și are experiență anterioară în luptă.

Bărbatul, care a vorbit cu condiția anonimatului, a spus că, spre deosebire de alții care au primit somații scrise, a primit un apel personal de la biroul de înrolare militară, care are numărul său la îndemână de mai multe luni.

„Mi s-a ordonat să mă prezint la o comisie [de sănătate] mâine dimineață”, a spus el pentru The Washington Post. „Deci, mă îndoiesc că voi fi cruțat acum.”, a adăugat acesta.

Proteste relativ limitate, dar semnificative, au izbucnit nu numai în marile orașe Moscova și Sankt Petersburg, ci și în Novosibirsk din îndepărtata Siberia. Până miercuri seara, peste 1.000 de persoane au fost arestate în toată țara, potrivit OVD-Info, un grup independent care monitorizează activitatea de protest în Rusia – un număr remarcabil, având în vedere că critica la adresa războiului poate fi sancționată cu ani grei de închisoare, scrie The Washington Post.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel