Ruşii au folosit aproximativ 70 de rachete de croazieră în noile atacuri împotriva Ucrainei
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 05 dec 2022, 23:48
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Armata rusă a folosit luni aproape 70 de rachete de croazieră în noul val de atacuri asupra unor ţinte din Ucraina, potrivit apărării aeriene ucrainene, relatează dpa.   

Un număr mare de rachete au fost lansate de bombardiere strategice de la distanţă, de exemplu peste Marea Caspică, potrivit unui comunicat difuzat pe Telegram.

Un număr de 22 de rachete de tipul Kalibr au fost lansate de pe nave din Marea Neagră. Apărarea antiaeriană ucraineană a respins majoritatea atacurilor, se arată în comunicat. 'În total, au fost doborâte peste 60 de rachete ale invadatorilor', notează sursa citată.

Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente. Cu toate acestea, unele rachete ruseşti şi-au atins ţintele, de exemplu în oraşele Odesa sau Kiev. Potrivit agenţiei de presă ucrainene UNIAN, alimentarea cu energie a fost din nou întreruptă.

Noi întreruperi de curent în Ucraina după o serie de bombardamente ruseşti

Operatorul ucrainean Ukrenergo a avertizat luni că întreruperi de electricitate în regim de urgenţă vor trebui aplicate în toată Ucraina, în timp ce ţara încearcă să facă faţă consecinţelor noilor bombardamente ruseşti, relatează AFP.

"Din cauza consecinţelor bombardamentelor, pentru a menţine echilibrul între producţia şi consumul de electricitate, un sistem de întreruperi de urgenţă va fi instituit în toate regiunile Ucrainei. Electricitatea va fi furnizată cu prioritate infrastructurilor esenţiale", a anunţat Ukrenergo pe Telegram.

"Situaţia este dificilă, dar sub control", a adăugat compania, în timp ce forţele Kievului au anunţat că ar fi distrus peste 60 din cele circa 70 de rachete lansate de armata rusă.

Totuşi, "unele centrale electrice nu vor putea funcţiona la capacitatea deplină un anumit timp", potrivit operatorului. "Combinat cu îngheţurile care se vor intensifica în următoarele 24 de ore, aceasta va duce la un deficit de electricitate în sistem".

Reparaţii de urgenţă sunt în curs, potrivit Ukrenergo.

Armata rusă a recunoscut "o lovitură masivă efectuată cu arme înaltă precizie" luni în jurul orei 12:00 GMT, care a vizat obiective militare ucrainene şi infrastructuri energetice legate de forţele ucrainene, potrivit AFP.

După ce a suferit umilitoare înfrângeri în conflictul care a devenit cel mai grav în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia a început să lovească infrastructurile energetice ucrainene în octombrie, provocând vaste întreruperi de curent.

Preşedintele rus Vladimir Puti a afirmat vineri că atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor ucrainene sunt "inevitabile", notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?