Rușii ar fi lovit, din nou, celebra mănăstire Adormirea Maicii Domnului din Sviatogorsk. Lăcașul de cult, în flăcări / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Trupele ruse ar fi lovit celebra mănăstire Adormirea Maicii Domnului din Sviatogors k.

O biserică de lemn a unei celebre mănăstiri ortodoxe din estul Ucrainei a fost distrusă în urma unui nou bombardament rus, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, amintind că precedentul bombardament a ucis săptămâna aceasta în aceeaşi mănăstire patru călugări, informează AFP.

"Artileria rusă a lovit din nou astăzi Lavra din Sviatigorsk", în regiunea Doneţk, una dintre principalele mănăstiri ortodoxe din Ucraina, a scris preşedintele Zelenski pe Telegram, postând o înregistrare video cu Schitul Tuturor Sfinţilor în flăcări.

Preşedintele Ucrainei a amintit că mănăstirea a mai fost lovită săptămâna aceasta de bombardamente ruse, "care au ucis patru călugări şi au rănit grav alţi patru".

Potrivit lui Zelenski, mănăstirea găzduieşte de asemenea 300 de civili, printre care 60 de copii, care s-au refugiat acolo de teama bombardamentelor.

Schitul "a fost distrus pentru prima dată în epoca sovietică. Ulterior, el a fost reconstruit. Iar acum el a fost incendiat de armata rusă", şi-a exprimat indignarea Volodimir Zelenski, cerând excluderea din UNESCO a Rusiei, "o ţară barbară".

Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene care administrează mănăstirea a informat înainte de aceasta că incendiul la schit s-a declanşat "ca urmare a ostilităţilor". "Nu există deocamdată informaţii despre victime", a spus într-un comunicat această Biserică, ce a rupt recent relaţiile cu Rusia.

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a afirmat la rândul său că unităţile sale desfăşurate la nord de Sviatogorsk "nu întreprind lupte" în această regiune şi a acuzat trupele ucrainene că "au dat foc" mănăstirii.

Lavra Adormirea Maicii Domnului din Sviatogorsk se numără printre primele trei cele mai sfinte locuri sacre din Ucraina pentru creştinii ortodocşi. Înainte de război, ea atrăgea mii de pelerini anual, scrie Agerpres.

Bătălia pentru Severodoneţk. Rușii îi acuză pe ucraineni că vor să explodeze substanțe chimice

Armata rusă a afirmat sâmbătă că unităţi militare ucrainene se retrag din oraşul-cheie Severodoneţk, în estul Ucrainei, pradă unor lupte sângeroase între Kiev şi trupele Kremlinului, informează AFP.

"Unităţi ale armatei ucrainene, suferind pierderi critice în timpul luptelor pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi), se retrag spre Lîsîciansk", un alt oraş din apropiere, de cealaltă parte a râului Doneţ, a declarat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Comunicatul nu precizează numărul militarilor ucraineni care s-ar retrage spre Lîsîciansk, iar AFP nu a reuşit să verifice aceste declaraţii dintr-o sursă de informaţie independentă.

"Realizând că este imposibil să reziste mai mult şi să ţină în mâinile lor zona industrială Severodoneţk, autorităţile ucrainene au ordonat unui grup tactic mixt să mineze rezervoare ce conţin azot şi acid azotic în uzina Azot" (fabrica de îngrăşăminte chimice Azot), a continuat armata rusă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel