Rusia vs. Ucraina și ”următoarea țintă” de pe lista lui Putin. Tudor Curtifan (DefenseRomania): Bombă cu ceas
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
În conflictul dintre Rusia și Ucraina, Tudor Curtifan, redactor-șef la DefenseRomania.ro, susține că trebuie găsită o cale de mijloc, „pentru o pace durabilă”, în caz contrar, „vom avea un armistițiu de câteva luni”.

Armata rusă va „opri focul” și va deschide coridoare umanitare în orașele ucrainene astăzi, scrie presa internațională. Două promisiuni anterioare de încetare a focului din partea Rusiei nu au fost onorate. Coridoarele în cauză, concepute pentru a permite evacuarea civililor, sunt din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumy.

„Măcar să fie respectate culoarele umanitare, culoarele de evacuare a populației, ceea ce nu s-a întâmplat în a doua rundă de negocieri”, a spus, luni dimineață, la Antena 3, Tudor Curtifan, redactor-șef la DefenseRomania.ro. „Însă nu avem așteptări mari din partea Federației Ruse. Ați văzut că nu respectă nici dreptul internațional, tratatele internaționale în ceea ce privește angajarea într-un conflict militar cu un alt stat”, a precizat acesta. 

„Pentru ca negocierea să aibă succes, este nevoie de un compromis din ambele părți. Și din partea Rusiei, dar și din partea Ucrainei”, a subliniat Tudor Curtifan.

 

Rusia vs. Ucraina. Cine va ceda

„Pare să fie o situație destul de dificilă pentru Armata rusă, care, din punctul meu de vedere, nu se coordonează, în acest moment, foarte bine cu Kremlinul. Mai este un aspect: factorul psihologic. Federația Rusă bombardează intenționat, în acest moment, zone civile pentru a pune presiune psihologică pe Kiev și pentru a forța mâna la aceste negocieri. Ucraina nu va face niciun compromis în ceea ce privește integritatea teritorială. Și nici Federația Rusă nu va face niciun compromis în ceea ce privește obiectivul militar al lui Vladimir Putin. Deci, din acest punct de vedere, ne aflăm într-un blocaj. Rămâne de văzut cine va ceda. Va trebui găsită o cale de mijloc, pentru o pace durabilă, în caz contrar, vom avea un armistițiu de câteva luni”, a spus Tudor Curtifan.

Vrea Putin Moldova?

În acest moment, rănile sunt prea mari în Ucraina pentru a te gândi la o operațiune militară în Moldova. (...) În orice caz, situația este îngrijorătoare. E foarte posibil să avem graniță cu Federația Rusă în următoarele luni. Moldova poate fi, din punctul meu de vedere, într-un mare pericol în următorul pas de agresiune al Federației Ruse, care va probabil peste câțiva ani, în momentul în care Federația Rusă va reuși să-și lingă rănile după această operațiune militară, care, până în acest moment, a fost un eșec”, a mai spus Tudor Curtifan.

„Toate îngrijorările duc spre Republica Moldova, care nu face parte din NATO, la fel ca Ucraina. Ne poate duce cu gândul că Moldova ar putea fi următoarea țintă, dar repet: pe termen mediu și lung, nu în acest moment! Transnistria este o bombă cu ceas, care poate fi activată oricând”, a conchis Tudor Curtifan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel