Rusia vrea să suspende și exporturile de îngrăşăminte agricole după ce a tăiat gazul către Polonia și Germania prin conducta Yamal
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Rusia vrea să suspende și exporturile de îngrăşăminte agricole după ce a tăiat gazul către Polonia și Germania prin conducta Yamal
Rusia vrea să suspende și exporturile de îngrăşăminte agricole după ce a tăiat gazul către Polonia și Germania prin conducta Yamal
Ministerul rus al Industriei şi Comerţului le-a recomandat vineri producătorilor ruşi de îngrăşăminte să-şi suspende temporar exporturile, invocând 'sabotajul' practicat de firme străine de transport, informează AFP. 

Rusia este unul din principalii producători mondiali de îngrăşăminte agricole. În special Europa şi Brazilia sunt foarte dependente de îngrăşămintele din Rusia.

'În prezent se creează o situaţie în care, din cauza sabotării livrărilor de către un anumit număr de companii de logistică străine, agricultori din Europa şi din alte ţări nu pot primi cantităţile de îngrăşăminte contractate', a indicat ministerul într-un comunicat.

Suspendarea exporturilor de îngrăşăminte agricole

'Ministerul rus al Industriei şi Comerţului a fost constrâns să le recomande producătorilor ruşi să suspende temporar expedierea de îngrăşăminte destinate exportului', adaugă comunicatul.

Recomandarea va fi valabilă 'până când transportatorii vor relua activitatea regulată şi vor furniza garanţii pentru livrarea integrală a exporturilor de îngrăşăminte ruseşti'. Ministerul precizează că necesităţile agricultorilor din ţară vor continua să fie acoperite.

Citește și: Rusia a întrerupt transportul de gaz către Polonia și Germania prin conducta Yamal

Fluxul de gaze rusești spre vest prin conducta Yamal-Europa, din Polonia către Germania, s-a oprit joi, conform datelor operatorului gazoductului, Gascade, în timp ce solicitări există în continuare pentru aprovizionarea în ambele direcții, potrivit Reuters.

Livrările de gaze din Rusia au fost în centrul atenției din cauza tensiunilor dintre Occident și Moscova, dar și prin prisma războiului din Ucraina. Secțiunea germano-poloneză a conductei a inversat fluxul de gaze spre est, pe 21 decembrie, deoarece clienții din Polonia au apelat la proviziile stocate în Germania, în loc să cumpere mai mult gaz rusesc la prețuri mai ridicate.

Gazprom a menționat joi că trimite în continuare gaz în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților. Gazul din Rusia reprezintă aproximativ 40% din cererea de gaze din Europa, în timp ce conducta Yamal-Europa preia, de obicei, în jur de aproximativ 15% din gazul rusesc care trebuie să ajungă în Europa, inclusiv în Turcia. Vezi știrea inițială aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel