Rusia va relua programul lunar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia va relua programul lunar / Foto: Pixabay, de Ponciano
Rusia va relua programul lunar / Foto: Pixabay, de Ponciano
Rusia anunță că va relua programul lunar.

Rusia intenţionează să-şi reia programul lunar şi să lanseze complexul robotic Luna-25, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, scrie Interfax.

"Vom relua programul lunar. Vorbim despre lansarea din cosmodromul Vostochny a aparatului automat al complexului robotic spațial Luna-25", a spus el în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de stat cosmonauților.

„Trebuie să facem față cu succes provocărilor din explorarea spațiului pentru a rezolva mai eficient sarcinile de dezvoltare națională aici pe pământ, pentru a ne consolida securitatea și suveranitatea tehnologică, pentru a crea dezvoltări avansate în domeniul roboticii și microelectronicii, ecologiei și medicinei”, a adăugat Putin.

„Vom duce la îndeplinire programul nostru lunar”, a spus Putin. El a amintit că programul Luna-25 ar trebui implementat în al treilea trimestru al acestui an.

Adresându-se șefului Roskosmos, Dmitri Rogozin, președintele a întrebat: ”Vom avea timp?”. Rogozin a răspuns: ”Trebuie”. ”Vom continua să lucrăm”, a promis președintele Federației Ruse.

Prima misiune privată spre Staţia Spaţială Internaţională, lansată cu succes. Cine sunt membrii echipajului și cât au plătit pentru zbor

O rachetă SpaceX a fost lansată vineri, 7 aprilie, la ora locală 11:17 (15:17 GMT), de la baza spaţială Cape Canaveral din statul american Florida, în cadrul primei misiuni cu echipaj privat spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde cei patru pasageri urmează să petreacă puţin peste o săptămână, informează  Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Trei oameni de afaceri, care au plătit mai multe zeci de milioane de dolari pentru acest zbor, sunt însoţiţi de un fost astronaut al agenţiei spaţiale americane (NASA), în prezent angajat al companiei americane Axiom Space, care organizează călătoria.

Transmisiunea în direct difuzată de Axiom a arătat vehiculul de lansare al SpaceX, cu înălţimea de 25 de etaje - alcătuit dintr-o rachetă Falcon 9 în două trepte având în partea de sus capsula Crew Dragon - înălţându-se spre spaţiu, pe un cer senin, deasupra Floridei şi a coastei Oceanului Atlantic. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel