Data actualizării:
Data publicării:

Rusia, presiuni împotriva dolarului. Măsurile pe care le pune pe masa summitului BRICS

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Urmează un summit al grupului BRICS.

Rusia încearcă să convingă țările BRICS să construiască o platformă alternativă pentru plățile internaționale, care ar fi imună la sancțiunile occidentale, atunci când va găzdui liderii grupului la un summit săptămâna viitoare.

Președintele Vladimir Putin dorește să construiască BRICS - care s-a extins pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite, precum și Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - ca o contrapondere puternică la Occident în politica și comerțul mondial.

Summitul din 22-24 octombrie din orașul Kazan este organizat de Moscova ca o dovadă a faptului că eforturile Occidentului de a izola Rusia au eșuat. Moscova dorește ca alte țări să colaboreze cu ea pentru a revizui sistemul financiar mondial și a pune capăt dominației dolarului american.

Un element central în acest sens este propunerea unui nou sistem de plăți bazat pe o rețea de bănci comerciale legate între ele prin intermediul băncilor centrale BRICS, conform unui document pregătit de Ministerul rus de Finanțe și de Banca Centrală a Rusiei, distribuit jurnaliștilor înainte de summit.

Sistemul ar utiliza tehnologia blockchain pentru a stoca și transfera jetoane digitale susținute de monedele naționale. Acest lucru, la rândul său, ar permite ca aceste monede să fie schimbate cu ușurință și în siguranță, evitând necesitatea tranzacțiilor în dolari.

Soluționarea plăților comerciale

Rusia vede în acest sistem o modalitate de a rezolva problemele din ce în ce mai mari în soluționarea plăților comerciale, chiar și cu țări prietene precum China, unde băncile locale se tem că ar putea fi afectate de sancțiuni secundare din partea Statelor Unite.

Yaroslav Lissovolik, fondator al grupului de experți BRICS+ Analytics, a declarat că realizarea unui astfel de sistem este fezabilă din punct de vedere tehnic, dar va dura.

„După extinderea semnificativă a membrilor BRICS anul trecut, obținerea consensului este, fără îndoială, mai dificilă”, a spus el.

Documentul rusesc acuză instituțiile existente, cum ar fi Fondul Monetar Internațional, că servesc interesele țărilor occidentale și spune că acestea au nevoie de „îmbunătățiri pentru a servi mai bine economia globală în evoluție”. Ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a făcut apel săptămâna trecută la membrii BRICS să creeze o alternativă la FMI.

Printre alte inițiative menite să faciliteze comerțul și investițiile, Rusia propune, de asemenea, crearea unei platforme „BRICS Clear” pentru decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.

Documentul solicită o mai bună comunicare între agențiile de rating de credit din țările membre și o metodologie comună de rating, dar nu propune o agenție de rating comună a BRICS, o idee pe care grupul a discutat-o anterior.

Bursă BRICS

Rusia solicită, de asemenea, crearea unei burse BRICS de tranzacționare a cerealelor, susținută de o agenție de stabilire a prețurilor, pentru a crea o alternativă la bursele occidentale în care sunt stabilite prețurile internaționale pentru produsele agricole de bază.

Cu toate acestea, semn că Moscova va trebui să depună eforturi considerabile pentru a-și impune propunerile, majoritatea membrilor BRICS au trimis doar funcționari de nivel inferior - nu miniștri de finanțe sau bancheri centrali - la o reuniune pregătitoare săptămâna trecută.

Pentru summitul propriu-zis Rusia spune că se așteaptă să primească lideri de la toți cei nouă membri BRICS și de la alte aproximativ 15 țări dornice să lucreze ca parteneri cu grupul, precum și ministrul de Externe al Arabiei Saudite, care a fost invitat să se alăture.

„BRICS este o structură care nu poate fi ignorată”, a declarat reporterilor săptămâna trecută Yuri Ushakov, consilier la Kremlin, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel