Rusia trimite un contingent însemnat de militari la Severodoneţk
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (David Peinado)
Sursă foto: Pexels (David Peinado)
Rusia va trimite un contingent de militari către Severodoneţk, în speranța că va prelua controlul orașului. 

Rusia trimite un număr mare de militari la Severodoneţk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lugansk, relatează Reuters și Agerpres.

"Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au... Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică", a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Gaidai.

Severodoneţk este asediat de lupte crâncene

El a mai spus că forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul Severodoneţk. Mai devreme, el a anunţat pe Telegram că se dau lupte feroce în apropiere de Severodoneţk.

"În satele vecine, luptele sunt foarte dificile - la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze, dar eşuează", a declarat el.

"Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri", a spus Gaidai.

Rușii au întărit pozițiile de pe Insula Șerpilor

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând acolo mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că ea nu intenţionează să abandoneze uşor acest punct strategic, în pofida noilor sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene, relatează sâmbătă AFP.

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insuliţă din largul coastelor ucrainene şi române permit să se distingă diferite sisteme de apărare sol-aer, iar ruşii au instalat astfel de sisteme şi pe navele poziţionate în apropiere, pentru a-şi întări şi mai mult poziţiile.

"Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene ce acoperă diferite spectre de ameninţări: SA-13, Panţir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2", precizează cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbona.

"Ei şi-au consolidat recent poziţia, desfăşurând diferite sisteme sol-aer, pe insulă şi pe navele poziţionate în jurul insulei. Strategic, aceasta are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunuri autopropulsate Caesar şi lansatoare multiple de rachete Himars", analizează de asemenea o sursă militară franceză, sub acoperirea anonimatului. Citește continuarea AICI

Boris Johnson crede că o victorie a lui Putin în Ucraina ar fi o ”catastrofă”

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Occidentul trebuie să continue să-i susţină pe ucraineni în contextul în aceştia încearcă să-şi recupereze teritoriul ocupat de Rusia, afirmând că ar fi o "catastrofă" dacă preşedintele rus Vladimitr Putin ar obţine victoria, relatează sâmbătă dpa.

În declaraţii făcute după revenirea în Regatul Unit după o vizită neanunţată la Kiev, şeful guvernului britanic a avertizat că Ucraina nu trebuie încurajată să accepte o "pace proastă" care pur şi simplu ar fi preludiul unei noi ofensive ruse.

De asemenea, Johnson şi-a apărat decizia de a pleca vineri de la o conferinţă a conservatorilor din nordul ţării pentru a se putea întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vezi AICI mai multe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel