Rusia trimite armament greu în Belarus, în apropierea graniței cu Ucraina
Rusia va trimite armament greu în Belarus, în apropierea graniței cu Ucraina.
Rusia va trimite în Belarus armament greu. Kremlinul va livra la graniţa acestei ţări cu Ucraina, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi, a anunţat luni Ministerul belarus al Apărării, citat de agenţia EFE. Primele trenuri cu militari ruşi au sosit sâmbătă în Belarus, iar duminică au aterizat acolo şi avioane militare ruseşti, ransmite Agerpres.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat săptămâna trecută că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin crearea acestei grupări, pe care a descris-o ca fiind "pur defensivă, după ce a acuzat NATO că-şi sporeşte prezenţa militară în apropierea Belarusului şi că înarmează Polonia şi ţările baltice.
În acest timp, la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, când trupele ruse au ajuns până aproape de capitala ucraineană, de unde între timp s-au retras pentru a se concentra pe sudul şi estul Ucrainei.
Noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi disloce trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe celelalte fronturi.
VEZI ȘI: Belarus va găzdui aproape 9000 de militari ruşi în apropierea graniței cu Ucraina
Bieloruşii nu mai au voie să plece din ţară. Măsura, luată în interesul "siguranţei naţionale"
Autorităţile din Belarus au posibilitatea ca, "în interesul securităţii naţionale", să restrângă temporar dreptul cetăţenilor de a părăsi republica.
Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat miercuri de deputaţii Adunării Naţionale. Documentul armonizează legislaţia în conformitate cu normele decretului prezidenţial "cu privire la emiterea de documente biometrice", a transmis Serviciul de presă al Camerei Reprezentanţilor a Adunării Naţionale a Republicii Belarus.
Potrivit textului proiectului de lege, KGB-ul din Belarus are dreptul de a restricţiona temporar părăsirea ţării de către cetăţenii din Belarus, în interesul securităţii naţionale. De asemenea, el prevede o reglementare suplimentară a procedurii de călătorie în străinătate de către angajaţii structurilor de stat.
Proiectul de lege extinde, de asemenea, posibilităţile pentru străini de a obţine un permis de şedere permanentă în Belarus, în special atunci când dobândesc proprietatea asupra unui spaţiu multifuncţional sau asupra unor spaţii rezidenţiale. În plus, sunt specificate motivele pentru acordarea dreptului la o amânare în vederea recrutării pentru serviciul militar, în mod special se propune reducerea numărului de persoane care primesc o astfel de amânare, scrie Rador. Vezi mai mult AICI.
Și-ar arunca Lukașenko țara într-un război pe care Rusia îl pierde? Analiză The Guardian: Există o puternică umbră de scepticism
În ciuda semnelor de avertizare, există o puternică umbră de îndoială referitoare la posibilitatea ca Lukașenko să-și arunce proprii militari într-un război pe care Rusia îl pierde în Ucraina, chiar dacă este sub presiunea lui Putin.
„Desigur, Putin are o mare influență. Dar nu-l poate obliga pe Lukașenko să se sinucidă politic”, a declarat Artyom Shraibman, analist politic din Belarus și cercetător nerezident la Carnegie Endowment for International Peace. „De aceea cred că Lukașenko va încerca cu siguranță să reziste oricărei împingeri într-un război deplin”. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News