Rusia susține că vrea menținerea relațiilor cu Europa. "Sunt necesare"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de betexion
Foto: Pixabay, de betexion
Rusia pare că își dorește menținerea relațiilor cu Europa, pe care le consideră necesare.

Rusia nu poate începe să restabilească relațiile cu Occidentul până când nu își schimbă politica față de Rusia, dar este necesar să se mențină un nivel minim de relații, în special cu țările europene, spune Valentina Matviyenko, președintele Consiliului Federației Ruse. Ea a spus asta în timpul vizitei sale în Zimbabwe, scrie Interfax.

„Se mențin contacte minime, mai ales cu Europa, sunt necesare. Dar într-o situație în care politica Occidentului colectiv are ca scop distrugerea țării noastre în detrimentul intereselor cetățenilor săi, economiilor sale, cu siguranță nu avem nevoie de relații cu un asemenea Occident”, a spus ea.

„Nu susțin ca fereastra spre Europa să fie bătută în cuie acum și pentru totdeauna, poate că ne va fi utilă, dar până când nu vor avea loc schimbări mentale în țările Europei, până când vor continua să abordeze ideologia distrugerii Rusiei, a stopării dezvoltării acesteia, a reducerii  rolului acesteia în lume, nu se poate vorbi despre restabilirea relațiilor cu Occidentul.”, a mai spus Valentina Matviyenko.

Ea a adăugat că sancțiunile nu împiedică Rusia să se dezvolte și că țara are încă mulți susținători.

Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, acord în UE

În acest timp, reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat joi un al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri, dar nu prevede înscrierea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse pe lista neagră a celor vizaţi de sancţiuni, informează surse diplomatice citate de AFP şi dpa.

Textul, care a fost convenit în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE din Luxemburg, trebuie să primească acum acordul scris al fiecărui stat membru în vederea publicării sale, vineri, în Jurnalul Oficial, pentru a permite intrarea în vigoare a măsurilor, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului UE, scrie Agerpres. Comisia Europeană a propus includerea pe lista persoanelor sancţionate, cu îngheţarea averilor şi o interdicţie de intrare în UE, a patriarhului Kirill, pentru susţinerea ofensivei ruse, dar Ungaria s-a opus, estimând că este vorba despre o atingere adusă libertăţii religioase.

Budapesta a blocat, de asemenea, un embargo total asupra petrolului rusesc. Sancţiunile UE trebuie adoptate în unanimitate. În cursul unui summit care a avut loc luni la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din UE au ajuns în cele din urmă la un acord care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, pentru a reduce substanţial mijloacele de finanţare a războiul declanşat de Moscova în Ucraina.

Acordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat naval, respectiv două treimi din achiziţiile europene. Pentru a elimina blocajul Budapestei, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoduct, ceea ce priveşte Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. În condiţiile în care Germania şi Polonia s-au angajat la rândul lor să pună capăt importurilor prin oleoductul Drujba până la sfârşitul anului, în total 90% din exporturile de petrol rusesc către Europa ar trebui să fie oprite până la sfârşitul anului. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel