
Nu au fost dezvăluite numele acestor comandanţi, dar conform unor relatări anterioare Sviatoslav Palamar (zis şi Kalina), unul dintre comandanţii secunzi ai batalionului Azov, şi Serghei Volinski (zis şi Volina), comandant al Brigăzii 36 a armatei ucrainene, fuseseră transferaţi în Rusia pentru a fi investigaţi.
Peste o mie de militari ucraineni care s-au predat la Mariupol au fost transferaţi pentru investigaţii în Rusia, dintre care circa o sută luaţi prizonieri la combinatul Azovstal ar putea fi în centre de detenţie din Moscova, potrivit surselor ruseşti.
Conform Ministerului rus al Apărării, în total 2.439 de soldaţi şi ofiţeri ucraineni, majoritatea membri ai batalionului de extremă-dreapta Azov, s-au predat la Mariupol după ce trupele ucrainene au încetat pe 16 mai să opună rezistenţă la Azovstal, relatează Agerpres.
Ororile din Mariupol, orașul unde se află și Azovstalul
Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în regiunea Doneţk, într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, citat de agenţia de presă Unian.
Cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt aruncate ca la groapa de gunoi, spune acesta într-o postare pe contul său din Telegram.
"Noi descoperiri groaznice. În incinta supermarketului 'Şiri Kum' de pe bulevardul Libertăţii, ruşii au făcut un fel de groapă de gunoi pentru trupurile neînsufleţite. La modul literal al cuvântului. Aruncă aici trupurile ca la groapa de gunoi", susţine responsabilul ucrainean, care adaugă că această situaţie relevă o lipsă catastrofală de personal pentru înhumări şi faptul că nici măcar morgile improvizate nu mai au capacitatea de a primi un număr atât de mare de cadavre.
La Moscova, autorităţile au declanşat o campanie de recrutare de medici legişti pentru a-i trimite la Mariupol, afirmă Petro Andriuşcenko.
Mariupolul a fost trei luni sub asediul armatei ruse
Situaţia legată de morţii din Mariupol, port strategic care s-a aflat sub asediu aproape trei luni, este o demonstraţie clară a lipsei de umanitate a invadatorilor şi ameninţă cu declanşarea unor epidemii, mai susţine el.
De asemenea, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a avertizat împotriva producerii unor focare de infecţii vara aceasta în portul de la Marea Azov, între care a menţionat dizenteria şi ciuma.
Mariupolul, oraş-port strategic în sud-estul Ucrainei, care asigură un coridor terestru între regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de miliţiile proruse, şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost sub asediu şi bombardamente din primele zile ale invaziei ruse, declanşată la 24 februarie, astfel încât acesta aproape că a fost ras de pe faţa pământului, puţine clădiri rămânând în picioare sau fiind parţial avariate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie, cu Mihai Voropchievici. Negru la Vârsători, săptămână plină de reuşite pentru Capricorni
- Problemă mare pentru România în 2024 cu prezidenţialele. PNL, PSD, AUR sau USR, cine câştigă
- Ţara Galilor a impus limită de viteză de 20 km/h în localitate. Şoferii români, metodă prin care evită să îşi piardă carnetul
- Olguța Berbec nu se lasă, după ce Niculina Stoican a câștigat procesul: "Merg mai departe. Toată lumea cunoaște adevărul"
- Paracetamolul, pe locul 1 la cauze de toxicitate gravă asupra ficatului. Dr. Mihai Craiu, avertisment pentru părinţi. "Mergeţi imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală"
- România încă are localități ca acum 100 de ani, în care se pot turna filme precum Moromeții. "La noi e simplu să găsești o lume din trecut și în zilele noastre"
- Pantofii, căştile şi telefonul Laurei Roşca, DJ Lalla, au fost găsite pe malul mării
- Elon Musk, pus la punct de Ministerul german de Externe în doar câteva cuvinte pe Twitter
- Dacă Nehammer se prăbușește, e bine pentru România în Schengen?
- Vremea în octombrie. Elena Mateescu, şefa ANM, anunţă la ce temperaturi să ne așteptăm în a două lună de toamnă