Rusia susține că a distrus 90% din aeroporturile și flota aeriană militară a Ucrainei
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia susține că a distrus 90% din aeroporturile și flota aeriană militară a Ucrainei / Foto: Pixabay, de ArtTower
Rusia susține că a distrus 90% din aeroporturile și flota aeriană militară a Ucrainei / Foto: Pixabay, de ArtTower
Rusia susține că a distrus 90% din aeroporturile și flota aeriană militară a Ucrainei.

Sistemul de apărare aeriană al Ucrainei nu mai este capabil să ofere o opoziție semnificativă aviației ruse, susține Ministerul rus al Apărării, transmite Interfax.

„81 de posturi radar de apărare aeriană ucraineană au fost distruse. Acest lucru a dus la pierderea controlului de luptă al aviației și a apărării aeriene a Ucrainei.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Potrivit acestuia, în timpul operațiunii, Forțele Armate Ruse au distrus 137 sisteme de rachete antiaeriene S-300, Buk M-1 și S-125. „Acesta este mai mult de 90% din sistemele de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune în serviciu”, a spus Konașenkov.

Rusia susține că a distrus peste 2,7 mii de unități militare în Ucraina



De la începutul operațiunii, armata rusă ar fi distrus peste 2,7 mii de unități militare în Ucraina. Konașenkov a spus că, în special, au fost distruse 953 de tancuri ucrainene și alte vehicule blindate, 101 lansatoare de rachete multiple, 351 de piese de artilerie de câmp și mortare, 718 de unități de vehicule militare speciale și 93 de vehicule aeriene fără pilot.

„În cursul zilei de 9 martie, avioanele bombardiere și de atac ale Forțelor Aerospațiale Ruse au distrus 49 de unități militare, inclusiv: 2 posturi de comandă, 6 sisteme de rachete antiaeriene, 4 depozite de muniție și combustibil și 37 de zone în care sunt concentrate arme și echipamente militare.”, a spus Konașenkov.

Nimic despre civilii uciși și clădirile rezidențiale bombardate

" 90% din aerodromurile militare ucrainene, unde se afla cea mai mare parte a aviației militare, au fost scoase din acțiune. Până la începutul operațiunii speciale, forțele armate ucrainene aveau până la 250 de avioane și elicoptere de luptă funcționale. Forțele aerospațiale ruse au distrus 89 de avioane de luptă și 57 de elicoptere la sol și în aer", a spus el.

În același timp, Konașenkov susține că „o parte din aeronavele ucrainene au zburat în România și nu participă la lupte”. În raportul său, reprezentantul Ministerului rus al Apărării nu a spus nimic și despre clădirile, școlile și spitalele distruse de soldații ruși sau despre civilii uciși de la începutul războiului. De altfel, este deja cunoscut faptul că Rusia încearcă să ascundă aceste atrocități din Ucraina, oficialii afirmând în spațiul public că armata rusă atacă doar unități militarii.

O maternitate din Mariupol, pusă la pământ de bombardamentele armatei ruse

Totuși, cel mai recent caz raportat este distrugerea unei maternități din Mariupol.

Viaceslav Abroskin, prim-adjunct al șefului Poliției Naționale a Ucrainei, a scris pe Facebook că rușii au lansat o lovitură de artilerie asupra maternității din Mariupol în urmă cu aproximativ o oră.

"Invadatorii ruși au lansat o lovitură de artilerie asupra maternității nr. 2 din Mariupol. Potrivit martorilor oculari, maternitatea nu mai există, sunt multe femei rănite și ucise. Ruși, veți arde în iad", a scris Abroskin.

Totodată, serviciul de presă al Primăriei Mariupol a relatat că invadatorii au aruncat mai multe bombe asupra spitalului de copii. 

"În prezent, trupele ruse de ocupaţie au aruncat mai multe bombe asupra unui spital de copii. Distrugerea este colosală. Clădirea instituţiei medicale, unde au fost trataţi recent copiii, este complet distrusă. Sun informaţii despre copiii răniţi. Nu vom ierta niciodată aceste mizerii", se spune în declarație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel