Rusia spune că T-90 este unul dintre cele mai bune tancuri din lume, dar se chinuie cu el în Ucraina
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mai multe țări vor anunța trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina, transmite ministrul apărării din Lituania / Foto: Captură video Youtube Megaproject
Mai multe țări vor anunța trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina, transmite ministrul apărării din Lituania / Foto: Captură video Youtube Megaproject
Rusia spune că T-90 este unul dintre cele mai bune tancuri din lume, dar are probleme cu el în Ucraina.

T-90 este cel mai modern tanc de luptă al Rusiei? Având în vedere dependența îndelungată a Rusiei de folosirea unor cantități masive de armuri pe câmpul de luptă, Rusia caută mereu să își modernizeze și să actualizeze flota de tancuri acolo unde poate.

Dezvoltarea și modernizarea T-90 a fost un element semnificativ de la prăbușirea Uniunii Sovietice până în prezent, scrie Insider.

VEZI ȘI: Rusia se laudă cu un "câine-robot de luptă", numit armă de ultimă generație, care este, de fapt, o jucărie vândută și în România - Video

Ce este T-90

Rusia prezintă T-90 ca fiind unul dintre cele mai avansate tancuri ale sale aflate astăzi în serviciu. Înarmat cu un tun principal 2А46М de 125 mm deservit de autoîncărcător, T-90 are o rază de tragere de 5 kilometri în forma sa de bază și este echipat suplimentar cu mitraliere coaxiale KORD. Versiunea de bază a T-90 este propulsată de un motor cu 12 cilindri de 1000 mm, permițându-i să atingă viteze de 60 de kilometri pe oră pe șosea.

T-90 este capabil să tragă sistemul avansat de rachete ghidate antitanc 9M119 Refleks, care este conceput pentru a lovi tancurile cu blindaj reactiv exploziv sau elicoptere. În ceea ce privește protecția proprie, T-90 este protejat de o combinație de armuri reactive explozive Kontakt-5 pe carenă și turelă, precum și de o armură de oțel cu mai multe straturi.



Dezvoltarea și modernizarea T-90

La rădăcina sa, proiectul T-90 a început ca o modernizare a lui T-72 în anii Uniunii Sovietice, mai exact în anii 1980. Până în 1989, proiectul s-a transformat într-un efort distinct și independent, care a dus la o producție în serie limitată începând cu 1992.

Ca urmare a presei proaste acumulate de T-72 și T-80BV în primul război din Golf și primul război din Cecenia, industria de arme din Rusia s-a simțit presată să comercializeze puternic T-90 la export, pentru a compensa părerea atât de proastă din mass-media.

În scurt timp, exportul de T-90 - T-90S - a atras atenția liderilor militari ruși, care au comandat inițial 200 de exemplare sub denumirea T-90A, după ce au licențiat o versiune „demontată” a tancului pentru producție în India, unde au fost construite 1.000 de exemplare. T-90A a primit porecla ”Vladimir” după moartea designerului principal al tancului, Vladimir Ivanovici Potkin.

Cea mai nouă versiune a T-90 este T-90M, care este prezentat ca un nou standard de Moscova, în încercarea sa de a-și moderniza flota. Principalele sale îmbunătățiri față de T-90A includ utilizarea armurii reactive explozive Relikt și o versiune îmbunătățită a tunului principal, care mărește raza de acțiune și precizia T-90M în comparație cu versiunile anterioare.

Problemele lui T-90 în Ucraina

În ciuda performanțelor de pe hârtie și promovării în mass-media rusă ca fiind cele mai bune din lume, T-90 rusești s-au confruntat cu probleme serioase în Ucraina. Potrivit blogului open-source Oryx, Rusia a pierdut până în prezent 20 de de astfel de tancuri în Ucraina, precum și două T-90M.

De fapt, Rusia pare să fi suferit prima pierdere a unui T-90M la scurt timp după ce tancurile au început să apară în Ucraina, în primăvară.

În timp ce surse mass-media ruse au indicat livrarea ulterioară a T-90M către forțele armate ruse în timpul invaziei, ca dovadă a rezistenței industriei de armament a Rusiei, descoperirea tehnologiei optronice franceze într-un T-90 capturat de forțele ucrainene ridică întrebări cu privire la durabilitatea lanțurilor de aprovizionare care susțin producția T-90.

Deși T-90 nu a atins mare parte din așteptări în invazia din Ucrainei, sosirea mereu îndepărtată a T-14 Armata în serviciul activ înseamnă probabil că Rusia nu va avea de ales decât să-și mențină flota actuală de T- 90 pentru viitorul previzibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel