Rusia şi Iran se aliază împotriva Occidentului
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Serghei Lavrov și preşedintele iranian Ebrahim Raisi
Serghei Lavrov și preşedintele iranian Ebrahim Raisi
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a mers miercuri în Iran, a relatat televiziunea de stat iraniană, în contextul în care puterile mondiale şi Teheranul se luptă pentru a revigora pactul nuclear din 2015, iar negocierile sunt în impas.

Ministerul de Externe al Rusiei a postat un clip cu remarcile de deschidere ale lui Lavrov în timpul unei întâlniri cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, în care acesta a declarat că Moscova se adaptează la ceea ce el a numit politicile agresive ale Occidentului, scrie Reuters.

"În toate ţările care se confruntă cu influenţa negativă a liniei egoiste adoptate de Statele Unite şi de sateliţii săi, apare necesitatea obiectivă de a-şi reconfigura relaţiile economice, astfel încât să evite să se bazeze pe capriciile şi capriciile partenerilor noştri occidentali", a declarat Lavrov.

Luna trecută, Moscova a declarat că Rusia şi Iranul, care se află amândouă sub sancţiuni occidentale şi deţin unele dintre cele mai mari rezerve de petrol şi gaze din lume, au discutat despre schimbul de livrări de petrol şi gaze, precum şi despre înfiinţarea unui centru logistic.

Vezi și: Boris Johnson, optimist. Crede că Rusia va încetini ofensiva din cauza lipsei de resurse. G7 va anunţa noi sancţiuni

În timp ce Moscova contestă sancţiunile occidentale din cauza Ucrainei, conducătorii clerici de la Teheran se luptă să menţină economia iraniană pe linia de plutire din cauza sancţiunilor americane care au fost reimpuse după ce Washingtonul a ieşit din acordul nuclear cu Teheranul în 2018.

"În timpul vizitei lui Lavrov, vor fi discutate acordul nuclear iranian din 2015, stimularea cooperării bilaterale şi energetice, precum şi probleme internaţionale şi regionale", a raportat presa de stat iraniană.

Ministerul iranian de Externe a declarat luni că vizita lui Lavrov a avut ca scop "extinderea cooperării cu regiunea eurasiatică şi Caucazul".

Discuţiile indirecte dintre Teheran şi administraţia preşedintelui american Joe Biden pentru restabilirea pactului au fost suspendate din martie, în principal din cauza insistenţelor Teheranului ca Washingtonul să elimine Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice de pe lista americană a organizaţiilor teroriste desemnate, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel