Rusia și Iran, acord privind finalizarea tronsonului de cale ferată Rasht - Astara
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia și Iran, acord privind finalizarea tronsonului de cale ferată Rasht - Astara / Foto: Pixabay
Rusia și Iran, acord privind finalizarea tronsonului de cale ferată Rasht - Astara / Foto: Pixabay
Rusia și Iran au semnat un acord privind finalizarea tronsonului de cale ferată Rasht - Astara. 

Rusia și Iranul au semnat un acord de cooperare pentru finanțarea proiectării, construcției și furnizării de bunuri și servicii pentru crearea căii ferate Rasht-Astara în Iran, a informat un corespondent Interfax de la ceremonia de semnare. Președintele rus, Vladimir Putin, împreună cu președintele iranian, Ibrahim Raisi, au participat la ceremonie prin apel video.

Drumul va deveni parte a coridorului de transport internațional "Nord-Sud". Crearea sa a fost inițiată în scopul implementării parteneriatului strategic dintre Rusia și țările din regiunea Caspică, precum și pentru a organiza comunicații de tranzit între Europa de Nord și de Vest cu țările din Caucaz, Golful Persic și Asia de Sud.

Raisi a numit acest acord "un pas mare și semnificativ" în cooperarea dintre Teheran și Moscova. El a menționat că acest coridor va funcționa în interesul tuturor țărilor din regiune: după finalizarea construcției căii ferate Rasht-Astara, vor exista trei ramuri operaționale de-a lungul cărora se vor putea deplasa mărfurile.

Este posibil să fie consolidată și infrastructura feroviară dintre Iran și Irak

El a mai spus că în legătură cu extinderea infrastructurii este necesară "creșterea capacității în porturile noastre". Raisi a amintit că există deja multe proiecte similare cu Rasht-Astara, în special între Iran, Pakistan și Turcia.

"În continuare, este posibil să se consolideze infrastructura feroviară dintre Iran și Irak", a spus Raisi.

Putin a numit proiectul un mare eveniment pentru regiune, infrastructura globală de transport și pentru Rusia și Iran.

"Vă mulțumesc pentru sprijinul său. M-am bucurat foarte mult să vă văd și sper să continuăm contactele noastre cu dumneavoastră atât în ​​lipsă, cât și în persoană. Toate cele bune și ne vedem", a spus el.

În martie, primul adjunct al șefului Căilor Ferate Ruse, Serghei Pavlov, a declarat că se așteaptă ca acordul privind finalizarea drumului să fie semnat înainte de sfârșitul anului 2023. Potrivit acestuia, Ministerul Transporturilor din Rusia pregătea două acorduri interguvernamentale: Iran-Rusia și trilateral Azerbaidjan-Rusia-Iran.

Cât va costa construcția tronsonul de cale ferată

Răspunzând la întrebarea cât ar putea costa construcția tronsonului, Pavlov a raportat că "calculul aproximativ care se ia în considerare acum este de 1,6 miliarde de dolari". 

"Au fost negocieri, inclusiv la cel mai înalt nivel, și s-a luat decizia de a construi o secțiune a liniei Rasht-Astara pe un ecartament combinat. Adică este planificată să se pună atât 1435 mmm (standardul în Iran - n.r.). ) și 1520 mm (ecartamentul rusesc - n.r.) Dar mai întâi vor fi montate șine de 1435 mm  pentru a utiliza infrastructura existentă și pentru a merge cât mai repede posibil”, a explicat el.

ITC "Nord-Sud" leagă Rusia cu țările din bazinul Caspic, Golful Persic, Asia Centrală, de Sud și de Sud-Est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel