Rusia şi China şi-au unit forţele... navale. Se antrenează împreună în Oceanul Pacific
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Forţele navale ale Rusiei şi Chinei efectuează exerciţii comune în Oceanul Pacific.

Forţele navale ale Rusiei şi Chinei derulează patrule comune în Oceanul Pacific, a anunţat joi ministerul apărării din Rusia, într-un comunicat difuzat pe Telegram. Echipajele ruse şi chineze efectuează manevre comune tactice şi derulează exerciţii care implică artileria şi elicopterele de luptă, informează RADOR. "Sarcinile patrulelor implică consolidarea cooperării navale dintre Rusia şi China, menţinerea păcii şi stabilităţii în regiunea Asia-Pacific, monitorizarea coastelor şi protejarea zonelor economice marine ruseşti şi chinezeşti", se arată în comunicat.

O nouă ordine mondială?

„Nu este înțelept să se ia o poziție contradictorie față de doi adversari în așa fel încât să îi pună față în față”, potrivit celui mai experimentat diplomat din lume, Herny Kissinger, vorbind despre relațiile dintre Occident, China și Rusia, în timpul unui interviu pentru Financial Times, pe 7 mai, cu câteva săptămâni înainte de a împlini 99 de ani, notează rfi.ro. Kissinger a fost unul dintre inițiatorii apropierii relației dintre Washington și China în 1972, când, în mijlocul Războiului Rece, a călătorit cu Richard Nixon, pe atunci președinte al SUA, în China, pentru o întâlnire diplomatică ce a schimbat peisajul politic mondial.

Beijing și Washington au stabilit relații diplomatice în 1979, când China a ajutat SUA să spioneze mișcări trupelor sovietice, alianța ducând în cele din urmă la destrămarea Uniunii Sovietice și la sfârșitul Războiului Rece. Însă, în romanul lui George Orwell din 1984, alianțele mondiale s-au schimbat. La 40 de ani după ce SUA și China s-au aliat împotriva Moscovei, acum Moscova și Beijing sunt cele care se aliază împotriva SUA.

Să nu uităm că pe 15 iunie, președintele Chinei, Xi Jingping a întreținut o conversație telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, unde a pus accentul pe „impulsul bun de dezvoltare” dintre țări. Agenția oficială de știri din China, Xinhua, a evitat să menționeze sancțiunile Occidentului impuse fie împotriva Rusiei, fie a Chinei, însă a dat dovadă de un angajament puternic față de sprijinul economic reciproc. Între timp, întreprinderile chineze și ruse domină cea de a 25-a ediție a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (Davos-ul Rusiei), deși majoritatea firmelor occidentale evită evenimentul.

China și Rusia fac exerciții navale și militare comune în mod regulat.

Potrivit Global Times, afacerile din ambele țări au țintesc „atingerea obiectivului de 200 miliarde de dolari din comerț până în 2024.” Financial Times, numește Forumul de la St. Petersburg în reportajele sale „un exercițiu de întărire a moralului”, în care delegațiile multinaționalelor Occidentale importante au fost înlocuite de cele ale Cubei, Venezuelei și de Talibanul din Afghanistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel