Rusia și China, discuții. Serghei Lavrov şi Wang Yi vor purta o rundă de convorbiri
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (David_Peterson)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (David_Peterson)
Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, şi Wang Yi, ministrul de exterene chinez, vor purta o rundă de convorbiri.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi ministrul chinez de externe, Wang Yi, vor purta o rundă de convorbiri în marja evenimentelor ASEAN, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, potrivit Agenţiei de presă TASS. Consilierul de stat şi ministrul chinez de externe, Wang Yi, va participa la reuniunea miniştrilor de externe China-ASEAN (10+1).

Precedenta întrevedere între Lavrov şi Wang Yi a avut loc pe 28 iulie, la Taşkent, atunci miniştrii au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale organizaţiei ASEAN şi au efectuat un schimb de opinii cu privire la situaţia din Ucraina, scrie Rador.

De această dată, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi ministrul chinez de externe, Wang Yi, au o întâlnire bilaterală în marja evenimentelor ASEAN de la Phnom Penh, Cambodgia, a anunţat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova.

Întâlnire bilaterală dintre Lavrov şi Wang Yi, în marja evenimentelor ASEAN de la Phnom Penh, a scris diplomatul pe canalul său de Telegram, vineri. Ultima dată cei doi miniştri s-au întâlnit pe 28 iulie, la Taşkent, în marja unei reuniuni a Consiliului miniştrilor de externe (CMFA) al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, unde Serghei Lavrov şi Wang Yi au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale organizaţiei şi au efectuat un schimb de opinii cu privire la situaţia din Ucraina.

Veizi și: Ambasadorul Chinei în Franța amenință că Beijingul va „reeduca“ populația din Taiwan după reunificare / video

Zona economică exclusivă a Japoniei, lovită de rachete chineze

Mai multe rachete chineze ar fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei.  Fumio Kishida, premierul japonez, a reacționat.

Tirurile de rachete balistice chineze în jurul Taiwanului, dintre care unele ar fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, sunt "o serioasă problemă care afectează securitatea noastră naţională şi a cetăţenilor noştri", a declarat vineri premierul japonez, Fumio Kishida, citat de AFP.

"Lansăm un apel la oprirea imediată a exerciţiilor militare" chineze care au început joi şi urmează să continue până duminică, a adăugat Fumio Kishida după o întâlnire cu preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, care a sosit cu o zi înainte la Tokyo.

Prim-ministrul nipon confirmat că Japonia şi Statele Unite "vor continua să se coordoneze îndeaproape pentru a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan", scri Agerpres.

Nancy Pelosi, 82 de ani, aflată la prima sa vizită în Japonia din 2015, a înfuriat China călătorind în Taiwan marţi şi miercuri, Beijingul considerând acest teritoriu autonom cu 23 de milioane de locuitori ca parte integrantă a teritoriului său.

China a lansat ample exerciţii militare fără precedent în jurul Taiwanului, folosind avioane de luptă şi elicoptere şi trăgând cu rachete balistice, dintre care unele ar fi survolat insula şi ar fi căzut pentru prima dată în zona economică exclusivă a Japoniei, potrivit Ministerului nipon al Apărării. 

Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel