Rusia se retrage din Herson. Șoigu a cedat în fața atacurilor ucrainene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă de pe malul de vest al râului Nipro.  

Asta înseamnă înseamnă că forțele ruse se vor retrage în întregime din regiunea de pe malul vestic al râului Nipro.

Podul principal de pe un drum de ieșire din orașul Herson a fost aruncat în aer, crescând tensiunile într-o zonă ținută de Rusia, unde forțele Ucrainei avansează.

Imaginile de pe internet au arătat întinderea podului Darivka de pe autostrada principală de la est de orașul Herson, din sudul Ucrainei, prăbușită complet în apa râului Inhuleț, un afluent al râului Nipru care traversează țara.

Ucrainenii care au postat fotografiile au speculat că podul ar fi fost aruncat în aer de trupele ruse în pregătirea unei retrageri, dar Oleh Zhdanov, un analist militar ucrainean, a declarat pentru Reuters că ar fi putut fi distrus de sabotorii ucraineni pentru a izola forțele ruse de ambele părți.

Este, de asemenea, o lovitură semnificativă pentru Rusia.

„În aceste circumstanțe, cea mai sensibilă opțiune este organizarea apărării de-a lungul unei linii de barieră de-a lungul râului Nipru”, a declarat generalul Surovikin la o întâlnire a înalților lideri militari.

Anunțul a venit la scurt timp după ce presa rusă a transmis că liderul adjunct al Hersonului, Kirill Stremousov, a murit într-un accident de mașină. Văzut ca unul dintre principalii pioni ai ocupației Hersonului, el avertizase cu doar șase zile în urmă că, „cel mai probabil”, forțele ruse o să fie nevoite să treacă pe malul estic.

Vice-guvernatorul instalat de Rusia în provincia ucraineană Herson, ucis într-un accident rutier

Vice-guvernatorul instalat de Rusia în provincia ucraineană Herson, Kiril Stremusov, a murit miercuri într-un accident de maşină ale cărui circumstanţe încă nu sunt clare, au anunţat agenţiile ruse de presă, citate de Reuters.

Stremusov era una dintre figurile publice cele mai proeminente ale ocupaţiei ruse din Ucraina. Foarte activ mediatic, el posta frecvent pe reţelele de socializare mesaje video cu actualizări ale evoluţiei situaţiei de pe front, unele în timp ce se afla în vehicule care circulau în viteză.

El s-a evidenţiat şi prin declaraţii agresive la adresa ucrainenilor în mesajele sale de pe reţelele de socializare, ultimul datând chiar de miercuri dimineaţă.

Kiril Stremusov a insistat în special asupra îndemnurilor adresate civililor să evacueze malul de vest al fluviului Nipru, în aşteptarea unei contraofensive ucrainene majore.

Agenţia rusă de ştiri TASS a confirmat decesul său. Dar circumstanţele exacte ale acestuia nu sunt clare, dacă a fost doar un accident rutier sau o acţiune ucraineană. Mai mulţi oficiali proruşi din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia au fost ucişi în urma unor astfel de acţiuni, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel