Data publicării:

Rusia se răzbună pe Republica Moldova. A dublat preţul pentru gazele naturale livrate în luna aprilie

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Republica Moldova va plăti în luna aprilie un preţ de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia, a anunţat marţi preşedintele Consiliului de Administraţie a companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, informează Reuters.

Comparativ, în luna martie, Republica Moldova a plătit un preţ de 547,26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia. În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale.

În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni. Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol.

Vadim Ceban anunţa luna trecută că de la 1 mai 2022, Moldovagaz va plăti Gazprom numai în ruble sau euro, în condiţiile în care anterior a plătit şi în dolari americani, scrie Agerpres.

Citește și - Nokia se retrage de pe piaţa rusă din cauza războiului cu Ucraina

 

Compania finlandeză de telecomunicaţii Nokia a anunţat marţi că se retrage de pe piaţa rusă, ca urmare a conflictului militar cu Ucraina şi sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană (UE), relatează EFE. 

Nokia, care în ultimele săptămâni a suspendat livrarea de echipamente pentru reţele mobile din Rusia, notează într-un comunicat că a sistat dezvoltarea de noi afaceri şi că va transfera activităţile sale de cercetare şi dezvoltare (I+D) în afara acestei ţări.

'Acum putem anunţa că abandonăm piaţa rusă. În timpul acestui proces prioritatea noastră rămâne siguranţa şi bunăstarea angajaţilor noştri', se arată în comunicat.

Totuşi, Nokia va continua să asigure sprijinul necesar pentru a menţine reţelele existente în 'îndeplinirea angajamentelor actuale', pentru a garanta fluxul de informaţii şi acces la internet şi a oferi perspective externe poporului rus.

2.000 de angajaţi afectați în urma deciziei Nokia de a părăsi Rusia

Potrivit Nokia, încasările sale în Rusia au reprezentat sub 2 % din cele 22,202 de miliarde de euro obţinute în 2021, astfel încât nu crede că această decizie va afecta prognozele sale financiare pentru restul anului. Decizia companiei finlandeze de a părăsi Rusia va afecta circa 2.000 de angajaţi, însă unora li s-ar putea propune să muncească în alte zone ale lumii. Nokia are în jur de 90.000 de angajaţi la nivel global. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel