Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți, susține Kievul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că Rusia urmează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, în plus față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie, într-un alt semn aparent că Vladimir Putin nu are intenția de a pune capăt războiului.  

Vadim Skibitski, șeful adjunct al Serviciului de Informațiilor Militare al Ucrainei, a declarat că Ucraina crede că recruții vor face parte dintr-un șir de ofensive rusești în primăvara și vara anului acesta, în estul și sudul țării.

Rusia a negat că pregătește un al doilea val de mobilizare, Putin afirmând luna trecută că este „inutil” să vorbească despre o nouă convocare, susținând că doar jumătate dintre cei deja mobilizați au fost trimiși în Ucraina.

Oficialii ruși, inclusiv Putin, au negat și anterior planurile de a ordona o mobilizare înainte de a declara în cele din urmă o „mobilizare parțială” în septembrie.

Avertismentul Ucrainei cu privire la o nouă mobilizare vine în timp ce Rusia susține că a aderat la încetarea sa unilaterală a focului de Crăciunul ortodox.

Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că trupele sale au început să respecte o încetare a focului de la prânz, ora Moscovei, „de-a lungul întregii linii de contact”. Dar, cu toate acestea, o stație de pompieri, controlată de ucraineni, din Herson, fost bombardată, ucigând un pompier și rănind alte patru persoane, potrivit administrației regionale de acolo.

Între timp, luptele păreau să fi continuat peste linia de contact în regiunea de est Donețk.

Citând martori din capitala regională ocupată de Rusia, Donețk, The Guardian scrie că au fost trase focuri de artilerie din pozițiile rusești de la periferia orașului, după ce armistițiul trebuia să intre în vigoare. Agenția rusă Tass a raportat că forțele ucrainene au bombardat orașul la prânz.

Denis Pușilin, liderul instalat de Rusia la Donețk, a declarat joi seară că ordinul lui Putin acoperă doar operațiunile ofensive și că forțele sale vor riposta dacă se va trage asupra lor.

Cu câteva ore înainte de încetarea focului anunțată, rachetele rusești au lovit o clădire rezidențială din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, distrugând 14 case, a spus primarul, adăugând că nu au fost victime, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel