Rusia se plânge din cauza creșterii presiunii sancțiunilor occidentale
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Rusia se plânge din cauza creșterii presiunii sancțiunilor occidentale
Rusia se plânge din cauza creșterii presiunii sancțiunilor occidentale
Rusia a recunoscut vineri că se înregistrează o creştere a presiunii sancţiunilor impuse de Occident în pofida efectului negativ al restricţiilor economice chiar asupra ţărilor care promovează o astfel de politică, transmite EFE.

Situaţia se modifică rapid. Occidentul colectiv sporeşte presiunea sancţiunilor împotriva Rusiei şi Belarusului, în pofida faptului că promotorii lor sunt afectaţi de consecinţele negative ale acestei politici, a declarat premierul rus Mihail Mişustin, în Kârgâzstan, citat de agenţia oficială rusă RIA Novosti.

Într-o intervenţie în Consiliul Interguvernamental al Uniunii Economice Euroasiatice (UEE, din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Rusia), Mişustin a evidenţiat rolul acestei organizaţii într-un moment în care sistemul economic şi comercial global este zguduit de la temelie.

Statele occidentale încearcă să acuze ţara noastră de criza alimentară globală, fiind extrem de conştiente că actuala situaţie reprezintă consecinţa directă a acţiunilor lor, a susţinut el.

Mişustin a spus că sancţiunile antiruse au agravat tendinţele negative globale, în contextul în care băncile şi instituţiile financiare au încetat să mai acorde credite şi să mai asigure contractele de vânzare de alimente şi fertilizant din Rusia.

Premierul rus a mai susţinut că, din punct de vedere alimentar, ţările membre ale UEE se află în avantaj.

Am atins un înalt nivel de autosuficienţă în privinţa principalelor produse agricole, a declarat şeful guvernului rus, care a adăugat că UEE este unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume.

Serviciile ruse ar fi spionat instruirea soldaţilor ucraineni în Germania (surse)

Serviciile ruse ar fi spionat instruirea soldaţilor ucraineni în folosirea de noi armamente la baze militare, dintre care una americană, situate în Germania, relatează vineri săptămânalul german Der Spiegel, citat de AFP.

Serviciul german de contraspionaj militar MAD dispune de "indicii" în legătură cu aceste operaţiuni de spionaj, conform săptămânalului.

Două centre ar fi fost în mod special spionate, şi anume baza de la Idar-Oberstein, în Renania-Palatinat, şi cea de la Grafenwöhr, în Bavaria, gestionată de armata americană.

Contraspionajul german susţine că a fi fost vorba în principal de prezenţa unor vehicule în apropiere de intrarea în taberele militare.

La Idar-Oberstein, armata germană a instruit soldaţi ucraineni în utilizarea obuzierului 'Panzerhaubitze 2000', în timp ce la Grafenwöhr forţele americane au antrenat ucraineni în folosirea sistemelor de artilerie occidentale.

Conform MAD, terenurile de antrenament au fost de asemenea survolate în mai multe rânduri de mici drone.

Serviciile germane suspectează de asemenea Rusia că a încercat să spioneze telefoanele mobile ale ucrainenilor în cursul instruirii din Germania.

MAD se teme, printre altele, că serviciile ruse ar încerca să elimine opozanţi care ar fi fugit din Rusia pentru a se refugia în Germania sau eventuali dezertori şi transfugi din forţele de securitate.

Germania a fost scena mai multor cazuri de spionaj în ultimii ani, imputate serviciilor ruse. Acestea din urmă sunt de asemenea suspectate că au comandat asasinarea unui opozant cecen de naţionalitate georgiană, notează Agerpres.

Stoltenberg: Europa va plăti un preţ pentru sprijinul acordat Kievului

Iarna va fi aspră, iar "Europa va plăti un preţ pentru sprijinirea Ucrainei ca urmare a sancţiunilor", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat radiodifuzorului german ZDF.

O intervenţie non-accidentală lansată la televiziunea ţării din UE - Germania - care se teme cel mai mult de riscul unei adevărate crize industriale la iarnă din cauza gazelor lui Putin, dar mai ales o ţară în care frontul politic care susţine linia atlantistă implacabilă în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei pare să scârţâie: acum cinci zile Wolfgang Kubicki, vicepreşedinte al Bundestagului - parlamentul german - şi al partidului liberal de guvernământ, a declarat:

"Gazoductul Nord Stream 2 trebuie deschis cât mai curând posibil, pentru a ne putea umple rezervoarele de gaz pentru iarnă".

Riscul unei paralizii a locomotivei economice a Europei deschide un front intern, pe care liderii alianţei atlantice îl ţin sub observaţie cu multă atenţie: trebuie evitat un eşec al sancţiunilor împotriva invaziei, pentru că - aşa cum adaugă secretarul NATO "Rusia foloseşte energia ca armă".

"Totuşi, trebuie să înţelegem că nu există nicio alternativă la sprijinul nostru pentru Kiev: acest sprijin s-a născut din războiul brutal de agresiune al preşedintelui Putin împotriva unei naţiuni suverane şi independente din Europa: Ucraina" - continuă Stoltenberg în interviul acordat radiodifuzorul german.

Potrivit secretarului NATO, "preţul pe care l-am plăti dacă nu am sprijini Ucraina şi ar câştiga Rusia ar fi mult mai mare".

"Preşedintele Putin a făcut o mare greşeală de calcul. Credea că în Ucraina va învinge în câteva zile: în schimb ne aflăm de şase luni în război". "Războaiele sunt imprevizibile prin natura lor".

"Ne confruntăm cu un război de uzură, a cărui cheie va fi voinţa şi logistica", conchide secretarul Alianţei Atlantice, scrie Rador care citează Rai News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel