Data actualizării:
Data publicării:

Rusia se gândește să cumpere 70 de miliarde de dolari și alte monede "prietenoase"

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Un plan din surse anonime: Rusia vrea să cumpere 70 de miliarde de dolari în yuani şi alte monede "prietenoase".

Rusia ia în considerare un plan ce vizează cumpărarea în acest an a 70 de miliarde de dolari în yuani şi alte monede "prietenoase", pentru a încetini aprecierea rublei, a anunţat joi Bloomberg, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, conform Agerpres.

"În noua situaţie, acumularea de rezerve valutare lichide pentru viitoarele crize este extrem de dificilă şi nu este oportună", se arată în textul propunerii pregătite pentru reuniunea Guvernului cu oficialii Băncii Centrale a Rusiei, conform Bloomberg.

Reprezentanţii Băncii Centrale a Rusiei nu au fost disponibili imediat pentru a răspunde solicitărilor Reuters de a comenta informaţia. 

Citește și:

Rusia a primit, prin intermediul Iranului, o misterioasă propunere de pace pentru războiul din Ucraina. Liderul european care ar fi trimis-o

Iranul a transmis Rusiei o așa-numită „inițiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, propusă de un lider european.

În timpul unei conferințe de presă la Moscova, miercuri, alături de Serghei Lavrov, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a confirmat că a predat propunerea europeană despre care spune că a fost dată președintelui iranian Ebrahim Raisi.

„Există idei care să ajute la stabilirea păcii și la oprirea luptei din Ucraina și am împărtășit aceste idei cu domnul Lavrov”, a spus Amirabdollahian.

El nu a numit liderul european din spatele inițiativei și nu a dezvăluit alte detalii, dar a spus că propunerea include puncte privind centrala nucleară Zaporizhzhia și prizonierii de război.

Recentul bombardament în jurul centralei din sud-estul Ucrainei a stârnit temeri cu privire la un posibil dezastru nuclear și a determinat Agenția Internațională pentru Energie Atomică să trimită experți pentru a vizita locul.

Macron ar fi trimis inițiativa

Site-ul de știri semi-oficial al Iranului ISNA a raportat miercuri că președintele francez Emmanuel Macron a fost liderul care a transmis mesajul către Teheran, dar niciun oficial nu a comentat această ipoteză.

Mohammad Jamshidi, adjunctul politic al președintelui iranian, a scris miercuri pe Twitter că Amirabdollahian are „o inițiativă de pace și un mesaj important” de la „un lider de top vest-european”.

De când invazia Ucrainei de către Rusia a început pe 24 februarie a acestui an, Iranul a transmis de mai multe ori mesaje între Moscova și Kiev, dar acesta este primul exemplu mediatizat în care Teheranul a transmis un mesaj din Europa.

Republica Islamică a afirmat în repetate rânduri că luptele trebuie să înceteze prin dialog și refuză să condamne Moscova. Teheranul spune că extinderea NATO este rădăcina problemei.

Între timp, pe măsură ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei se înmulțesc, Moscova se apropie din ce în ce mai mult de Iran, inclusiv prin extinderea schimburilor comerciale, un aspect care a fost subliniat miercuri de Amirabdollahian și Lavrov.

Președintele rus Vladimir Putin a mers la Teheran în iulie, unde s-a întâlnit cu Ebrahim Raisi și cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care i-a spus că NATO ar fi declanșat în cele din urmă războiul din Ucraina dacă liderul de la Kremlin „nu ar fi preluat inițiativa”, scrie AlJazeera.

Vezi și: 

Kremlinul are în gând să atace Republica Moldova. Lavrov le-a dat de înțeles moldovenilor că țara lor este următoarea pe listă/ video

În cadrul unu clip publicat de Nexta, pe Twitter, Serghei Lavrov declară că „va face tot posibilul pentru a proteja populația de limbă rusă din Moldova și Transnistria”.

Sub același argument, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în urmă cu 6 luni.

„Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul rus de Externe.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Și cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel