Data publicării:

Rusia se confruntă cu o lipsă majoră de muncitori. 4,8 milioane de locuri de muncă au rămas neocupate în 2023

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Efectele războiului din Ucraina încep să se vadă la Moscova. În 2023, 4,8 milioane de locuri de muncă au rămas neocupate, iar problema va rămâne acută şi în 2023, transmite presa rusă. 

Guvernatorul Băncii Centrală a Rusiei, Elvira Nabiullina, a spus că, în luna noiembrie, rata şomajului a crescut simţitor din cauza lipsei forţei de muncă, astfel că sunt deja ameninţări serioase cu privire la creşterea economică a Rusiei, mai ales în contextul în care Kremlinul pompează resurse umane şi fiscale în armată pentru susţinerea războiului din Ucraina. 

Sute de mii de ruşi au plecat din ţară ca urmare a operaţiunii militare speciale din Ucraina, începută în februarie 2022. Printre aceştia se numără şi mulţi specialişti în domeniul IT. Cei care au plecat fie nu erau de acord cu războiul, fie nu au vrut să fie înrolaţi în armată. 

Preşedintele Vladimir Putin vorbea la începutul lunii decembrie despre cifre istorice în ceea ce îi priveşte pe cei înregimentaţi în câmpul muncii. Tot el a fost cel care a semnat ordinul mobilizării parţiale în septembrie 2022, când au fost recrutaţi peste 300.000 de ruşi în armată. Acum, însă, Vladimir Putin spune că nu este nevoie de o nouă mobilizare. 

Ziarul Izvestia, care îl citează pe autorul acestui studiu privind forţa de muncă, Nikolai Akhapkin, spune că această criză a forţei de muncă s-a acutizat în 2022 şi 2023. Şoferii şi lucrătorii din magazine sunt cei mai ceruţi pe piaţa muncii. 

Conform datelor oficiale, 6,8% dintre locurile de muncă din Rusia sunt neocupate, în creştere faţă de 2022, când această cifră era de 5,8%. 

"Dacă extindem datele prezentate de Rosstat la întreaga forţă de muncă, ar fi nevoie de 4,8 milioane de muncitori în Rusia", transmite sursa citată de Reuters. 

Ministrul Muncii, Anton Kotyakov, a declarat şi el că lipsa forţei de muncă se simte cel mai tare în producţie, construcţii şi transporturi, lucru care forţează companiile să crească salariile, pentru a atrage noi angajaţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel