Update/ Rusia se autosuspendă din acordul privind exportul de cereale. Casa Albă: Rusia transformă hrana în armă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Rusia se autosuspendă din acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene la Marea Neagră, astfel că navele care transportă grâne din aceste zone sunt din nou pericol. 

Update: Decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la un acord de export al cerealelor, mediat de Organizaţia Naţiunilor Unite, "transformă hrana în armă", a afirmat, sâmbătă, Casa Albă. "Orice discuţie din partea Rusiei de a perturba aceste exporturi critice de cereale constituie, practic, o declaraţie că oameni şi familii din lumea întreagă trebuie să plătească mai mult pentru hrană sau să se înfometeze", a declarat Adrienne Watson, o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate.

"Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a început ca pretext pentru a transforma hrana în armă, ceea ce are un impact direct asupra ţărilor sărace şi asupra preţurilor globale ale alimentelor şi exacerbează crizele umanitare deja grave şi insecuritatea alimentară", se precizează în comunicat. Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că Rusia îşi sistează participarea la acordul cu Ucraina, ca urmare a unor atacuri cu drone asupra oraşului Sevastopol din Crimeea.

În iulie, după luni de negocieri, miniştri din Ucraina şi Rusia au semnat un acord mediat de ONU şi de Turcia. Rusia a promis să deblocheze porturile de la Marea Neagră pentru a permite trecerea sigură a cerealelor şi a seminţelor de floarea soarelui - unele dintre cele mai importante exporturi exporturi ale Ucrainei. "Iniţiativa pentru Cereale prin Marea Neagră a facilitat, deja, circulaţia a peste 9,3 milioane de tone metrice de cereale şi a dus la scăderea preţurilor în întreaga lume. Este un succes extraordinar şi trebuie să continue", a precizat Casa Albă, în comunicat, conform Rador.

UPDATE: Decizia Rusiei de suspendare a participării la un acord privind cerealele la Marea Neagră intermediat de ONU "demonstrează încă o dată că negocierile cu Federaţia Rusă sunt o pierdere de timp", a declarat sâmbătă un înalt oficial ucrainean, citat de Reuters.

"(Preşedintele rus Vladimir) Putin a transformat mâncarea, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii (...). Rusia duce un război hibrid împotriva Europei, luând Africa şi Orientul Mijlociu ostatice", a postat pe Twitter Mîhailo Podoliak, consilier prezidenţial.

UPDATE: Rusia este gata să furnizeze până la 500.000 de tone de cereale celor mai sărace ţări în următoarele patru luni, cu asistenţă din partea Turciei, a declarat sâmbătă ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev citat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

Rusia a declarat vineri că doar 3% din exporturile alimentare efectuate sub un acord intermediat de ONU pentru a elibera cereale din porturile ucrainene blocate au ajuns în cele mai sărace ţări, în timp ce ţările occidentale reprezintă jumătate din toate transporturile.

De când Rusia şi Ucraina au semnat "Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor" susţinută de ONU în Turcia la 22 iulie, câteva milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea soarelui, orz, rapiţă şi soia au fost exportate din Ucraina.

UPDATE: Naţiunile Unite sunt în contact cu autorităţile ruse în urma informaţiilor că Moscova şi-a suspendat participarea la un acord ce a reluat exporturile de cereale şi îngrăşăminte ucrainene la Marea Neagră, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al ONU, citat de Reuters.

"Este vital ca toate părţile să se abţină de la orice acţiune ce ar pune în pericol +Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor+, care este un efort umanitar critic ce are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume", a spus purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric, conform Agerpres.

- ştirea iniţială - 

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea, informează France Presse.

"Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene", a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram, conform Agerpres. 

Acordul, negociat de ONU şi de Turcia în iulie, a deschis calea Ucrainei pentru a-şi relua exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, care fuseseră închise de la începerea invaziei ruse în această ţară. Moscova a obţinut garanţii pentru propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte.

Acordul a permis să se evite o criză alimentară mondială: Rusia şi Ucraina sunt două dintre cele mai mari exportatoare de cereale din lume, iar Rusia este primul exportator de îngrăşăminte. Dar Moscova s-a plâns în mai multe rânduri de modul în care acordul este implementat, argumentând că întâmpină în continuare dificultăţi în a-şi vinde îngrăşămintele şi alimentele.

Atac asupra flotei ruse din Crimeea. Kremlinul acuză Ucraina și Marea Britanie

Armata rusă a anunţat sâmbătă că a respins un atac masiv de drone asupra flotei sale din Golful Sevastopol, în Peninsula Crimeea anexată, pe care l-a imputat Ucrainei şi Marii Britanii şi care a avariat o navă, relatează France Presse.

Crimeea, anexată în martie 2014 de Rusia după o intervenţie a forţelor sale speciale şi un referendum de alipire denunţat de Kiev şi Occident, serveşte drept cartier general al acestei flote şi ca bază logistică pentru ofensiva rusă în Ucraina. Instalaţiile militare şi civile au fost vizate acolo de mai multe ori în ultimele luni.

Autorităţile proruse din peninsulă au anunţat sâmbătă dimineaţă devreme că nave ale flotei ruse de la Marea Neagră au respins un atac cu drone în Golful Sevastopol şi că toate dispozitivele au fost doborâte.

"Nicio instalaţie din oraş nu a fost afectată. Situaţia este sub control", a declarat guvernatorul prorus al oraşului, Mihail Razvojaev.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Transportul de cereale din Odesa, limitat la trei nave pe zi

Potrivit ministrului infrastructurii din Ucraina, acest regim este necesar pentru a testa siguranţa rutelor. Kubrakov a menţionat că, după încheierea perioadei de probă, exportul de cereale ucrainene din porturi ar putea ajunge la 3 milioane de tone pe lună, pe parcursul a patru până la şase săptămâni.

Amintim că, pe 1 august, primul vas cu cereale a părăsit portul Odesa, de la începutul ostilităţilor din Ucraina, 24 februarie, şi până în momentul de faţă. Ministerul turc al Apărării a anunţat că cargoul Razoni sub pavilion Sierra Leone se va îndrepta spre Liban, scrie Rador. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel