Rusia, sancționată de UE și SUA, dar susținută din plin de China. Importurile de mărfuri rusești au crescut cu 47,5%, un record
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia, sancționată de UE și SUA, dar susținută din plin de China. Importurile de mărfuri rusești au crescut cu 47,5%, un record / Foto: Pixabay, de myUKhub2
Rusia, sancționată de UE și SUA, dar susținută din plin de China. Importurile de mărfuri rusești au crescut cu 47,5%, un record / Foto: Pixabay, de myUKhub2
China a raportat o creștere cu 32% a comerțului cu Rusia

În primele 11 luni ale anului 2022, comerțul dintre China și Rusia a crescut cu 32% față de anul trecut, până la un record de 172,4 miliarde de dolari, a declarat Administrația Generală a Vămilor din Republica Populară Chineză, scrie Interfax.

Potrivit statisticilor vamale chineze, importurile Chinei de mărfuri rusești au crescut cu 47,5%, până la 105,07 miliarde de dolari, în timp ce exporturile chineze în Rusia au crescut cu 13,4%, până la 67,3 miliarde de dolari.

În noiembrie, aceste cifre s-au ridicat la 10,5 miliarde de dolari, respectiv 7,7 miliarde de dolari. Departamentul a adăugat că aproximativ 60% din livrările rusești către China au fost hidrocarburi, iar o parte semnificativă a exporturilor chineze către Rusia au fost echipamente industriale, electronice de larg consum, îmbrăcăminte și încălțăminte. În 2021, comerțul dintre China și Rusia a fost de 146,8 miliarde de dolari.

Rusia și China se pregătesc să creeze un sistem de plată fără a utiliza SWIFT

Rusia și China lucrează la deschiderea reciprocă a conturilor companiilor pentru a evita utilizarea SWIFT, a declarat marți viceprim-ministrul rus, Alexander Novak. El a vorbit la cel de-al patrulea forum ruso-chinez al afacerilor energetice.

Viceprim-ministrul rus, Alexander Novak, a reamintit că plățile în baza contractelor de aprovizionare cu gaze din Rusia către China sunt deja transferate în monedele naționale ale celor două țări. În plus, plățile pentru aprovizionarea cu petrol, produse petroliere și cărbune sunt transferate în mod activ în ruble și yuani, a adăugat el, potrivit TASS.

”O astfel de activitate face posibilă prevenirea riscurilor și promovarea tranziției rublei și yuanului la statutul de monede de rezervă mondială. În acest sens, Banca Centrală a Rusiei și Banca Chinei lucrează la posibilitatea deschiderii de conturi pentru companiile din Rusia și China și crearea unui sistem de plată fără a utiliza SWIFT”, a spus viceprim-ministrul.

Novak a adăugat că Rusia și China plănuiesc să dezvolte împreună producția de echipamente pentru sectorul energetic.

"Astăzi, China este unul dintre principalii producători de echipamente din sectorul petrolului și gazelor. Există deja o cooperare strânsă în ceea ce privește furnizarea de echipamente de petrol și gaze pentru proiectele din Rusia", a subliniat el.

Ce este SWIFT și care este rolul său în materie de plăți?

SWIFT a fost inițiat în 1973 în Belgia, unde își are sediul și în prezent. În prezent, SWIFT conectează peste 11.000 de bănci, instituții, organizații de valori mobiliare, infrastructuri de piață și clienți corporate din peste 200 de țări. Într-adevăr, reprezintă cea mai extinsă rețea internațională de plăți din lume, potrivit MyPos.

SWIFT este acronimul pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale). Este o cooperativă globală deținută de membri, care a creat și menține o rețea de mesagerie securizată.

Entitățile financiare folosesc rețeaua pentru a transmite informații și instrucțiuni de plată în întreaga lume, printr-un sistem standardizat de protocoale. Fiecărei organizații financiare i se atribuie un cod SWIFT unic. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel