Data publicării:

”Rusia să nu mai aibă acces la internetul global” - Propunerea Ucrainei ridică îngrijorări

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Miguel Á. Padriñán)
Sursă foto: Pexels (Miguel Á. Padriñán)

În urma invaziei din Ucraina, a fost propusă scoaterea Rusiei de la rețeaua de internet planetară, ceea ce ar putea aduce numeroase consecințe negative. 

În ultima săptămână, guvernul Ucrainei a făcut presiuni pe platformele majore de tehnologie pentru regândirea modului în care operează cu Rusia și a avut destul de mult succes. Companiile de rețele de socializare au redus raza de acțiune a instituțiilor media ruse susținute de stat, de exemplu, iar Apple a încetat să-și vândă produsele și a limitat unele servicii în Rusia.

Dar acum Ucraina face presiuni pentru o sancțiune mai dură și cu consecințe chiar dramatice.  

Rusia să fie deconectată de la internet

Luni, guvernul Ucrainei a cerut ca Rusia să fie deconectată de la internetul global. Țara a trimis o scrisoare către ICANN, organizația internațională non-profit din SUA care supraveghează sistemul global de nume de domenii de internet și adrese IP, cu o cerere.

„Vă trimit această scrisoare în numele poporului Ucrainei, prin care vă cer să abordați necesitatea urgentă de a introduce sancțiuni stricte împotriva Federației Ruse în domeniul reglementării DNS [Domain Name System], ca răspuns la actele sale de agresiune față de Ucraina și cetățenii săi”, a scris Andrii Nabok, care reprezintă Ucraina în Comitetul consultativ guvernamental al ICANN.

Experții în guvernanța internetului spun că cererea Ucrainei, dacă ar fi îndeplinită, ar separa efectiv Rusia de internet, lăsând site-urile web rusești fără host. Adresele de e-mail nu ar mai funcționa, iar utilizatorii de internet nu s-ar putea conecta. Rusia s-ar găsi brusc pe o insulă digitală.

Dar aceiași experți în guvernare sunt sceptici că cererea Ucrainei va fi în cele din urmă îndeplinită. Pe de o parte, spun ei, ar crea un precedent periculos care ar putea acorda statelor autoritare licența de a face cereri similare. Pe de altă parte, nu este clar că ICANN ar putea lua o astfel de decizie chiar dacă mulți și-ar dori. În plus, au adăugat ei, separarea Rusiei de restul lumii digitale ar putea oferi Kremlinului exact ceea ce își dorește: un cetățean incapabil să acceseze informații din exterior.

Ucraina, cerere fără precedent

Guvernele precum cel al Chinei au încercat să-și îndepărteze oamenii din lumea digitală exterioară. Însă cererea Ucrainei este fără precedent, potrivit lui Vint Cerf, considerat pe scară largă unul dintre părinții internetului.

„Este prima dată când un guvern a cerut ICANN să interfereze cu funcționarea normală” a sistemului de nume de domenii la o asemenea scară, a declarat Cerf pentru CNN Business.

„Internetul funcționează în mare măsură datorită nivelurilor substanțiale de încredere între numeroasele componente ale ecosistemului său”, a adăugat Cerf. „Acționarea în baza acestei cereri ar avea consecințe negative în multe dimensiuni”.

Scrisoarea a fost raportată pentru prima dată de Rolling Stone. Angelina Lopez, un purtător de cuvânt al ICANN, a confirmat pentru CNN că scrisoarea a fost primită și că oficialii o examinau, dar a refuzat să comenteze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel