Rusia recunoaște atacurile asupra portului Odesa, deși inițial a negat. Zaharova: Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia recunoaște atacurile asupra portului Odesa, deși inițial a negat.  Zaharova: Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară
Rusia recunoaște atacurile asupra portului Odesa, deși inițial a negat. Zaharova: Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară
Rusia recunoaște atacurile asupra portului Odesa, deși inițial le-a negat.

Purtătoarea de cuvânt a MInisterului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a afirmat, duminică, că rachete ruseşti au distrus cu o zi înainte infrastructuri militare în portul Odesa, vital pentru exportul de cereale ucrainene.

"Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară în portul Odesa, cu o lovitură de înaltă precizie.", a scris Maria Zaharova pe contul său Telegram, ca răspuns la o declaraţie a preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în care acesta spunea că atacul cu rachete a distrus posibilitatea unui dialog sau un acord cu Moscova, scrie The Moscow Times.

VEZI ȘI: La o zi după acordul pe exportul de cereale, Rusia atacă Odesa cu rachete. Ucraina acuză: "A scuipat" în faţa ONU şi a Turciei

Inițial Rusia ar fi negat că a atacat portul Odesa

Rusia a negat sâmbătă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, potrivit Agerpres.

Ruşii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent", a declarat Akar, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene blocate de război.

Atacul asupra portului din Odesa a fost anunţat de armata ucraineană, care l-a atribuit Rusiei. Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului, a anunţat Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.

VEZI ȘI: UE şi ONU, primele reacţii după atacul cu rachete din portul Odesa

Consilier prezidenţial ucrainean: Atacul de la Odesa arată că exportul de cereale prin porturi nu va fi uşor

Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni dacă porturile sale nu ar fi blocate, însă atacul rusesc de la Odesa arată că lucrurile nu vor fi atât de uşoare, a declarat duminică un consilier prezidenţial ucrainean, potrivit Reuters.

Ucraina ar putea câştiga 10 miliarde de dolari prin vânzarea a 20 de milioane de tone de cereale din silozuri şi a 40 de milioane de tone de cereale din noua recoltă, a afirmat consilierul prezidenţial Oleh Ustenko. Recolta va avea în total 60 de milioane de tone, dintre care 20 de milioane sunt pentru consum intern, a spus el, transmite Agerpres.

"Dacă porturile ar fi deblocate acum şi am spune că trebuie să mutăm 60 de milioane de tone de cereale, atunci am transporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni", a declarat consilierul prezidenţial.

"Dar, ţinând cont de modul în care se deschid ele acum şi de ce face Rusia în Marea Neagră, prin atacurile de ieri, lucrurile cu siguranţă nu vor funcţiona aşa", a adăugat el, precizând că Ucraina va avea nevoie între 20 şi 24 de luni să exporte un astfel de volum de cereale dacă porturile nu funcţionează corespunzător.

Acordul de vineri ar urma să permite acoperirea deficitului global de alimente cauzat de război.

VEZI ȘI: Armata ucraineană a lovit un pod folosit pentru aprovizionarea forţelor ruseşti din sudul Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel