Rusia pune condiții privind exporturile de cereale în Marea Neagră
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Rusia condiţionează prelungirea acordului privind exporturile de cereale prin Marea Neagră de facilitarea exporturilor sale.

Rusia a anunţat miercuri că încă nu vede progrese în facilitarea exporturilor sale de îngrăşăminte şi cereale prin Marea Neagră, parte a acordului cu Ucraina pe care Moscova îl percepe drept fundamental pentru prelungirea iniţiativei dincolo de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, le-a declarat jurnaliştilor că SUA şi Uniunea Europeană obstrucţionează exporturile Rusiei şi a spus că rămâne neclar dacă Moscova îşi va prelungi participarea la iniţiativă, care expiră pe 19 noiembrie.

"SUA şi UE continuă să pună obstacole exportului de îngrăşăminte ruseşti şi de cereale. Vom ţine cont de acest lucru când vom decide dacă vom prelungi sau nu acordul privind cerealele", a spus ea.

Rusia a acceptat să participe la un acord intermediat de ONU în Turcia în luna iulie care a permis Ucrainei, un exportator major de grâu, să-şi reia exporturile prin porturile de la Marea Neagră pe care navele militare ruseşti le-au blocat.

Moscova se plânge însă că propriile exporturi de cereale şi de îngrăşăminte, deşi nu sunt vizate direct de sancţiunile occidentale, sunt blocate efectiv din cauza faptului că sancţiunile afectează asigurările, accesul în port şi alte elemente cheie de logistică.

Rusia a suspendat participarea sa în acordul privind exporturile de cereale pe 29 octombrie, acuzând un atac ucrainean cu drone asupra flotei sale de la Marea Neagră, dar a revenit asupra deciziei patru zile mai târziu, în urma medierii preşedintelui Turciei, scrie Agerpres.

Rusia se retrage din Herson. Șoigu a cedat în fața atacurilor ucrainene

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă de pe malul de vest al râului Nipro.

Asta înseamnă înseamnă că forțele ruse se vor retrage în întregime din regiunea de pe malul vestic al râului Nipro.

Podul principal de pe un drum de ieșire din orașul Herson a fost aruncat în aer, crescând tensiunile într-o zonă ținută de Rusia, unde forțele Ucrainei avansează.

Imaginile de pe internet au arătat întinderea podului Darivka de pe autostrada principală de la est de orașul Herson, din sudul Ucrainei, prăbușită complet în apa râului Inhuleț, un afluent al râului Nipru care traversează țara.

Ucrainenii care au postat fotografiile au speculat că podul ar fi fost aruncat în aer de trupele ruse în pregătirea unei retrageri, dar Oleh Zhdanov, un analist militar ucrainean, a declarat pentru Reuters că ar fi putut fi distrus de sabotorii ucraineni pentru a izola forțele ruse de ambele părți (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel