Rusia propune o reevaluare a luptei împotriva armelor chimice
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Rusia a transmis partenerilor săi din Consiliul de Securitate un proiect de rezoluţie care denunţă ''politizarea continuă'' a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) care a creat o echipă de anchetatori privind Siria, au afirmat surse diplomatice ruseşti, relatează AFP.

Susţinut de China, textul menţionează că Consiliul de Securitate - în care Moscova deţine un drept de veto - este singurul organism internaţional care poate impune sancţiuni ţărilor care nu respectă Convenţia privind interzicerea armelor chimice.

Proiectul notează cu îngrijorare politizarea continuă a activităţii OIAC care, potrivit Moscovei, se îndepărtează tot mai mult de practica anterioară a unor decizii luate pe baza unui consens.

Nu a fost indicată data la care ar avea loc un posibil vot asupra textului. Pentru a fi adoptată, o rezoluţie trebuie să întrunească nouă voturi din cele 15 ale Consiliului fără utilizarea unui veto de către unul dintre cei cinci membri permanenţi (Statele Unite ale Americii, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia).

Echipa de anchetă şi identificare (IIT) a OIAC este responsabilă cu identificarea celor responsabili de atacurile chimice din Siria. Aceasta a fost creată fără aprobarea Rusiei după desfiinţarea, în urma unui veto rus la sfârşitului anului 2017, a unui Mecanism de anchetă comun al OIAC şi ONU, numit JIM, care a funcţionat timp de doi ani.

IIT ar trebui să înceapă în curând în mod oficial investigaţiile şi trebuie să stabilească, în special, cine este responsabil de un presupus atac cu clor la Duma, în Siria, în aprilie 2018, atac care s-a soldat cu aproximativ 40 de morţi. Rusia şi Siria au respins concluziile OIAC, organizaţie cu sediul la Haga, afirmând că acest atac a fost efectuat cu o armă chimică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel