Rusia preia activele unui jurnalist laureat Nobel. Putin a semnat decretul
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Putin a semnat decretul prin care statul rus a preluat activele jurnalistului Dmitri Muratov.

Printr-un decret semnat luni de preşedintele Vladimir Putin, statul rus a preluat temporar controlul activelor jurnalistului Dmitri Muratov, laureat Nobel.

Editura norvegiană Amedia îi transferase lui Muratov controlul asupra tipografiilor sale din Rusia în aprilie 2022, afirmând că invazia rusă în Ucraina o împiedică să îşi continue afacerile în Rusia.

Putin a mai emis anul acesta şi alte decrete similare, prin care a deposedat de activele din Rusia patru companii occidentale. Printre altele, filiala grupului francez Danone, producător de lactate, a fost trecută sub conducerea nepotului lui Ramzan Kadîrov, cunoscutul lider cecen.

Tipografiile Amedia din cinci oraşe şi-au continuat până acum operaţiunile sub acelaşi nume. Managementul lor va fi asigurat pe viitor de Agenţia pentru Gestionarea Proprietăţilor Federale, Rosimuşchestvo.

Potrivit publicaţiei Novaia Gazeta, Muratov - co-laureat al premiului Nobel pentru pace în 2021 - încearcă să determine autorităţile de la Moscova să renunţe la desemnarea lui ca "agent străin".

Amedia a asigurat şi tipărirea cotidianului Novaia Gazeta; aceasta însă nu mai publică în Rusia din 2022, ca reacţie la adoptarea unor legi care prevăd pedepse dure pentru discreditarea acţiunilor militare din Ucraina. Mulţi jurnalişti de la ziarul respectiv s-au regrupat la o nouă publicaţie, în Letonia, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel