Rusia pregătește anexarea unui teritoriu la fel de mare ca Portugalia sau Bulgaria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Captura Foto Harta Interactiva: Storymaps.arcgis
Sursa Captura Foto Harta Interactiva: Storymaps.arcgis
Oficiali instalați de ruși în patru regiuni ocupate ale Ucrainei au raportat majorități uriașe de voturi în favoarea aderării Rusiei.

Statele Unite pregătesc o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care ar anexa teritoriul ucrainean și un pachet de arme de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va fi anunțat în curând, au spus oficialii americani.

Voturi aranjate în grabă, scrie Euractiv, s-au desfășurat pe parcursul a cinci zile în regiunile de est Donețk și Lugansk și în Zaporizhzhia și Kherson la sud, care împreună alcătuiesc aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, o zonă la fel de mare ca Portugalia sau Bulgaria.

Numărul voturilor din rezultatele complete de marți (27 septembrie) în cele patru provincii a variat între 87% și 99,2% în favoarea aderării la Rusia, potrivit oficialilor numiți de Rusia. Șeful Camerei Superioare a Parlamentului rus a declarat că camera ar putea lua în considerare anexarea pe 4 octombrie.

”Rezultatele sunt clare. Bine ați venit acasă, în Rusia!”, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și aliat al președintelui Vladimir Putin.

În teritoriile ocupate, oficialii instalați de ruși au dus urne din casă în casă în ceea ce Ucraina și Occidentul au considerat că este un exercițiu ilegitim și coercitiv pentru a crea un pretext legal pentru ca Rusia să anexeze cele patru regiuni.

”Această farsă din teritoriile ocupate nu poate fi numită nici măcar o imitație a unui referendum”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenskii într-un discurs video marți seara.

Statele Unite vor introduce o rezoluție la Consiliul de Securitate al ONU prin care le va cere statelor membre să nu recunoască nicio schimbare în Ucraina și să oblige Rusia să-și retragă trupele, a declarat trimisul american, Linda Thomas-Greenfield.

”Referendumul fals al Rusiei, dacă este acceptat, va deschide o cutie a Pandorei pe care nu o putem închide”, a spus ea la o ședință a consiliului.

Rusia are capacitatea de a se opune unei rezoluții în Consiliul de Securitate, dar Thomas-Greenfield a spus că asta ar determina Statele Unite să trimită problema Adunării Generale a ONU.

”Orice referendum desfășurat în aceste condiții, la țeava unei arme, nu poate fi niciodată aproape de liber sau corect”, a spus ambasadorul adjunct al Marii Britanii la ONU, James Kariuki.

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vassily Nebenzia, a declarat la întâlnire că referendumurile s-au desfășurat în mod transparent și în conformitate cu normele electorale.

”Acest proces va continua dacă Kievul nu își recunoaște greșelile și erorile strategice și nu începe să fie ghidat de interesele propriilor oameni și să nu îndeplinească orbește voința acelor oameni care le joacă”, a spus el.

Dacă Rusia anexează cele patru regiuni ucrainene, Putin ar putea percepe orice încercare ucraineană de a le recuceri ca un atac asupra Rusiei însăși. Putin a declarat săptămâna trecută că este dispus să folosească arme nucleare pentru a apăra ”integritatea teritorială” a Rusiei.

Dar Mykhailo Podolyak, un consilier al lui Zelensky, a declarat pentru Reuters că Kievul nu va fi influențat de amenințările nucleare sau de voturile de anexare și va continua cu planurile de refacere a întregului teritoriu ocupat de forțele invadatoare rusești.

El a spus că ucrainenii care au ajutat la organizarea referendumurilor vor fi acuzați de trădare și de cel puțin cinci ani de închisoare. Ucrainenii care au fost forțați să voteze nu vor fi pedepsiți.

Rusia a avertizat din nou Statele Unite împotriva înarmării Ucrainei

Noul pachet de armament al SUA va include sisteme de lansatoare HIMARS, muniții însoțitoare, diverse tipuri de sisteme de contra drone și sisteme radar, împreună cu piese de schimb, instruire și suport tehnic, a spus o sursă informată despre plan.

”În instigarea Kievului să continue să folosească echipamentul militar primit de la Occident, Washingtonul nu își dă seama de riscul acțiunilor sale... Pașii noștri pentru apărarea Patriei vor fi fermi și decisivi”, a declarat trimisul SUA al Rusiei, Anatoli Antonov, pe canalul Telegram al ambasadei.

Diplomații spun că zgomotul sabiei nucleare este o încercare a Rusiei de a speria Occidentul pentru a-și reduce sprijinul pentru Ucraina.

Niciuna dintre cele patru regiuni care au organizat referendum nu se află pe deplin sub controlul Rusiei, forțele ucrainene raportând mai multe progrese de când au învins trupele rusești într-o a cincea provincie, Harkov, în această lună.

Zelensky a spus că regiunea Donețk din est rămâne prioritatea strategică de top a țării sale – și a Rusiei, cu lupte ”deosebit de severe” care au cuprins mai multe orașe.

Statul major al armatei ucrainene a declarat marți seara că forțele ruse au bombardat șapte orașe din Donețk.

Armata a declarat că 20 de orașe din regiunea Zaporizhzhia din centrul-sud-centrul Ucrainei și 35 de orașe și sate din regiunea Herson din sud au fost, de asemenea, lovite.

Leonid Pasechnik, un lider separatist din Lugansk, a declarat, pe Telegram, că trei muncitori municipali au fost uciși și unul rănit de bombardamentele ucrainene în Brianka.

”Rachetele furnizate de țările NATO ucid copii neînarmați, femei, persoane în vârstă și lucrători municipali”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel