• Rusia nu va mai ataca niciodată cum a făcut-o, schimbă ”armele”. Bogdan Chirieac: Acesta va fi războiul viitorului
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre perspectivele Rusiei în conflictele cu NATO sau UE, dar și tacticile non-violente pe care le-ar putea adopta.
”Știm un lucru cu siguranță: Rusia nu va mai ataca niciodată așa cum a făcut-o. Este cu ani în urma tehnologiei occidentale, este evident că nu poate să facă față și dacă ar fi avut tehnologia în cauză, nu putea să facă față forței economice și militare a NATO. De aceea, probabil că războaiele Rusiei în viitor vor fi făcute altfel. Vor fi făcute cu fake news, vor fi făcute cu scandaluri, vor fi făcute cu atacuri cibernetice, cum este acesta, așa numitul Ubergate, că până la urmă ce s-a întâmplat în acest caz?
Scrie acolo că s-a dat șpagă lui Macron sau lui Biden sau lui Scholz? Nu! s-a făcut lobby. Care a fost rezultatul acestui lobby? Probabil că mulți români au fost la Paris înainte de pandemie. Era o istorie întreagă să prinzi un taxi. După ce prindeai taxiul în Paris, întâi te bătea taximetristul, apoi te ducea unde ai nevoie crezând că achiți contravaloarea taxiului, nu doar o simplă cursă. După ce a venit Uber, a fost altceva și lucrul ăsta a fost valabil peste tot unde a intrat această companie, nu mai vorbim despre România.
Exxon ar fi fost un garant al siguranței în Marea Neagră
Este un lucru absolut normal ca marile corporații să aibă legături directe cu mediul politic, fiindcă marile corporații plătesc taxe și impozite, oferă locuri de muncă. Numai în România există această nebunie ca establishmentul politic să fie complet izolat de partea economică. Adică cohorta politică conduce, dă legi, mărește taxe și impozite cum vor să facă acum, dar partea economică trebuie să fie mulțumită că ce? Aici se întâmplă ceva normal.
Firmele de armament nu sunt primite la cel mai înalt nivel? Firmele de energie nu sunt primite la cel mai înalt nivel? Cu toții regretăm că a plecat Exxon-ul din Marea Neagră, că ne-ar fi folosit mult acum Exxon să scoată gaz din Marea Neagră, nici rușii nu ar fi avut așa curaj să își plimbe navele militare în jurul platformelor Exxon, mai ales că Exxon are și în Rusia mari concesiuni. Despre ce vorbim în această zonă?
Războiul Rusiei în viitor: fake news, guverne dărâmate, presa aservită
Aici da, probabil că Rusia va încerca să influențeze statele NATO și în special statele Uniunii Europene prin astfel de lucruri. Acum Rusia nu are putere să îl schimbe pe Boris Johnson, el a plecat că a gestionat defectuos și era și un pic exotic, ca să nu spun altceva, dar în Bulgaria, căderea guvernului Petkov, cel cu școală la Harvard și cam antirus, aici da. Nici în Estonia nu are influență. Da, țările baltice au o minoritate rusă importantă, dar majoritatea populației este profund antirusă, ca în Finlanda sau ca în România. Acolo Rusia nu se exprimă direct.
De pildă în România, cum se exprima Rusia? Prin intermediul Germaniei până la acest conflict, vedem foarte clar cum stau lucrurile, Rusia nici nu are în acest moment relații economice, doar că luam gaz de la ei, dar altminteri chestia că noi exportam în Rusia e o poveste, nu exporți nimic în Rusia și nici nu prea imporți în afară de energie. Deci da, Rusia va încerca de aici încolo să se impună prin astfel de modalități: o cădere de guvern colo, un fake news în altă pare, un atac cibernetic cu așa-zise documente și apoi doldora făcută în presă. Ăsta va fi războiul viitorului”, a spus Bogdan Chirieac în intervenția sa de la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News