Rusia nu e singurul pericol pentru România. Fractura ideologică s-a schimbat, iar acum trebuie să fim extrem de atenți asupra altui punct de pe hartă
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Drapel Romania
Drapel Romania
Rusia nu este singurul pericol pentru România.

La fel de îngrijorător este și faptul că avem vecin pe Ungaria, o țară în care valorile democratice sunt date la o parte. Dacă înainte aveam comunism versus capitalism, acum fractura ideologică este pe regimuri autoritare, așa numiții dictatori versus democrațiile care rulează conducători.

Ana Cătăuță (PSD), vicepreședinte al grupului Pro America din Parlamentul României, a vorbit despre acest subiect la DC News și DC News TV.

„În România trebuie să fim foarte atenți pentru că nu vorbim doar de Rusia sau de Turcia, dar și de țări mai apropiate, cum ar fi Ungaria. Nu putem spune că regimul lui Viktor Orban este unul tolerant cu diversele minorități de toate naturile. El nu doar în România are asemenea acțiuni, cum am văzut zilele trecute, ci și în Slovacia unde există o populație de etnie maghiară destul de puternică. Noi, ca stat care își dorește să împărtășească valorile democratice ale Vestului, trebuie să fim extrem de atenți.    

Deși poate părea seducător un lider care se luptă pentru oamenii lui și care dă cu pumnul în masă, haideți să ne amintim că Viktor Orban, în cadrul NATO, nu a pus nicio condiție și nu și-a exprimat opinia cu privire la modul în care sancțiunile sunt impuse asupra Rusiei. Nici la Bruxelles nu a fost foarte vocal. El e vocal doar la Budapesta sau când mai vine în vacanță în România”, a zis Ana Cătăuță la DC News și DC News TV.

Răspunsul integral începe la minutul 18:

VEZI ȘI: Titus Corlăţean îl face praf pe Laszlo Tokes în emisiunea Mihaelei Bîrzilă

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a transmis un mesaj ferm, în contextul în care Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc.

Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad. „Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru (Viktor Orban n.r.) să susţină eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a spus Laszlo Tokes.

În acest context, Titus Corlățean a fost întrebat, sâmbătă, de jurnalista Mihaela Bârzilă cum ar trebui să reacționeze la aceste „declarații provocatoare” autoritățile din România.

„Este o bună întrebare, pentru că acest tip de declarații pe care tristul personaj menționat le-a tot făcut într-o Românie care este o patrie iubitoare pentru toți fiii și fiicele, indiferent de etnie, și în care minoritățile naționale, începând cu cea maghiară, se bucură realmente de drepturi la preservarea identității, peste standardele europene, și în orice caz, mult peste cele în care etnicii români în Ungaria se bucură, însă lucrurile acestea au fost făcute fără mari ecouri până și la urmă... Înclin să cred, după toți acești ani în care ne-am enervat și am reacționat, că situația trebuie tratată sobru, dar ferm. Nu trebuie lăsate chiar așa să fie făcute oricând și oricând, mai ales când declarațiile se fac pe teritoriul României, cu prim-ministru dintr-o țară vecină, care a făcut niște declarații privitoare la Uniunea Europeană de pe teritoriul României și, în termeni politici, nu sunt în regulă aceste declarații. Dar obsesiile acestea autonomiste, separatiste pe care tristul personaj pe care l-ați menționat, nu vreau să-i rostesc numele, slavă, Domnului, nu au generat ecou în societatea românească. Însă întrețin, din păcate, un anumit nucleu de radicalism”, a spus Titus Corlățean.

„Instituțiile statului ar trebui să fie, totuși, atente și, în orice caz, politic să se reacționeze la nivel mai serios”, a subliniat Titus Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel