Rusia nu a renunțat la liniile telefonice de urgență cu SUA și NATO
Încă există legături în caz de urgență între Rusia și SUA, respectiv NATO.
Rusia a declarat marți că încă mai are o linie telefonică de urgență cu Statele Unite și alianța militară NATO pentru a dezamorsa crizele, în timp ce riscurile nucleare cresc în contextul celei mai grave confruntări dintre Moscova și Occident de la profunzimea Războiului Rece.
Războiul din Ucraina, care durează de 2 ani și jumătate, intră în ceea ce oficialii ruși consideră a fi cea mai periculoasă fază a sa, pe măsură ce forțele ruse avansează, iar Statele Unite analizează posibilitatea de a permite Kievului să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 12 septembrie că aprobarea de către Occident a unui astfel de pas ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”.
Adjunctul ministrului rus de Externe, Alexander Grushko, care supraveghează relațiile cu Europa și NATO, a declarat pentru agenția de presă de stat RIA că Moscova percepe alianța militară ca sporind rolul armelor nucleare în strategia sa.
Doctrina nucleară a Rusiei
Rusia, a spus Grushko, își actualizează doctrina nucleară pentru a trimite un semnal „astfel încât adversarii noștri să nu aibă iluzii cu privire la disponibilitatea noastră de a asigura securitatea Federației Ruse cu toate mijloacele disponibile”.
Putin modifică doctrina nucleară a Rusiei pentru a oferi Rusiei un prag ușor mai scăzut pentru utilizarea acestor arme ca răspuns la un atac cu arme convenționale.
Statele Unite prezintă China drept cel mai mare concurent al lor și Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa statelor naționale, în timp ce președintele american Joe Biden susține că acest secol va fi definit de un concurs existențial între democrații și autocrații.
O așa-numită linie directă între Moscova și Washington a fost stabilită în 1963 pentru a reduce percepțiile greșite care au alimentat Criza Rachetelor Cubaneze din 1962, permițând comunicarea directă între liderii american și rus.
Linia directă ruso-americană, în prezent un sistem computerizat de comunicare securizat, a fost utilizată în timpul crizelor majore, cum ar fi Războiul de Șase Zile din 1967, invazia sovietică din Afganistan în 1979, atacurile de la 11 septembrie 2001 și după invazia americană din Irak în 2003.
Linii de urgență nucleare
În plus față de linia telefonică de urgență a liderilor, există, de asemenea, linii de urgență nucleare între Pentagon și Ministerul rus al Apărării, care au fost create în timpul Războiului Rece pentru a reduce riscul unui război nuclear.
După ce Putin a ordonat intrarea a mii de trupe rusești în Ucraina în februarie 2022, a fost creată o linie suplimentară, așa-numita „deconfliction”, între armata rusă și cea americană pentru a preveni escaladarea războiului într-un război ruso-american.
În iulie, ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, l-a contactat pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în legătură cu suspiciunile privind un complot ucrainean de a ataca Rusia. New York Times a raportat că Austin a primit un telefon de la Belousov, pe 12 iulie, despre o operațiune ucraineană secretă planificată împotriva Rusiei, despre care Moscova credea că are binecuvântarea Statelor Unite.
Există, de asemenea, o linie telefonică Rusia-NATO, înființată în 2013, pentru a reduce neînțelegerile în situații de criză, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News