Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă
Recucerirea Insulei Șerpilor de către forțele de ocupație ale Armatei ruse invadatoare nu ar pune presiune doar pe Ucraina, ci ar afecta serios interesele și securitatea României, existând un risc ridicat ca România să se confrunte cu acțiuni de hărțuire din partea Federației Ruse în zona economică exclusivă a țării noastre.
George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul think tank-ului New Strategy Center, a făcut o analiză în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania.
Discuția a pornit de la studiul prezentat de către think tank-ul românesc în Statele Unite, inclusiv unor importanți congresmani americani, studiu intitulat „Importanța strategică a Insulei Șerpilor”.
Studiu atrage atenția asupra pericolului ca Rusia să ocupe din nou Insula Șerpilor, și să controleze implicit canalele de navigație din regiune, de la Gurile Dunării și Marea Neagră, dar e și o pledoarie a rolului țării noastre, amintește George Scutaru.
Expertul atrage atenția că Federația Rusă nu a renunțat la controlul regiunii și implicit reocuparea Insulei Șerpilor. În opinia sa, în cazul în care Occidentul ar lăsa garda jos, Federația Rusă va reîncerca ocuparea micuței insule, un punct strategic însă deosebit de important.
„Evaluarea noastră e că înainte de a se ajunge la un posibil armistițiu și o negociere diplomatică pentru încetarea focului, probabil că Rusia va încerca să recucerească Insula Șerpilor”, remarcă expertul New Strategy Center.
„Insula Șerpilor are o importanță strategică deosebită. Marea Neagră are două intrări: Strâmtorile, foarte cunoscute, și Gurile Dunării. Reocuparea Insulei de către ruși ar deschide pericolul controlului asupra Gurilor Dunării, posibile hărțuiri ale traficului naval. Insula e foarte aproape de culoarul de navigație dintre Odesa și Bosfor, canal de navigație vital pentru exporturile Ucrainei. Totodată, Insula Șerpilor e în vecinătatea unor perimetre din zona economică exclusivă a României unde s-au descoperit importante rezerve de gaze naturale”, precizează George Scutaru.
România poate fi decisivă pentru scăderea influenței ruse în regiune. Începerea exploatării resurselor ar putea duce la acțiuni de hărțuire a României din partea Rusiei
Expertul spune că preconizările New Strategy Center (NSC) arată că în momentul în care România va începe exploatarea acestor resurse, riscul unor acțiuni de hărțuire din partea Federației Ruse va fi foarte mare.
Explicația se regăsește în cantitatea acestor resurse prin care țara noastră ar putea deveni un jucător important în regiune, concurând astfel cu Moscova.
George Scutaru explică:
„Estimarea noastră e că dacă Rusia ar reocupa Insula Șerpilor, ar fi foarte posibil ca atunci când România va începe construirea infrastructurii pentru exploatarea acestor gaze din zona economică exclusivă să ne confruntăm cu acțiuni de hărțuire din partea Rusiei.
Vedem că Rusia sabotează propria infrastructură din Marea Baltică pentru a menție prețul gazului la un nivel ridicat pentru a pune presiune pe Occident. Când vorbim de ruși trebuie să luăm în calcul tot ce e mai rău”, mai precizează CEO-ul NSC.
„Din momentul în care noi vom exploata aceste gaze naturale, România va avea capacitatea nu doar de a-și asigura propria independență energetică, dar și să ajute țări precum Republica Moldova sau Bulgaria să scape de sub influența rusă, prin exportul de gaze. Rezervele sunt estimate în perimetrele noastre la 200 de miliarde de metri cubi, cel mai prolific perimetru situat în sudul zonei economice exclusive, deci la depărtare de Insula Șerpilor, e Neptun Deep, care va fi gestionat de un consorțiu format din Romgaz și OMV Petrom cu rezerve estimate la 80-90 de miliarde de metri cubi.
Pentru cei care ne urmăresc, pentru a avea dimensiunea ce înseamnă aceste rezerve, Republica Moldova are de exemplu un consum anual de 1.5 miliarde de metri cubi anual, Bulgaria 3 miliarde, România între 11 și 13 miliarde dintre care importăm cam 15-25% în funcție de anotimp. Putem juca așadar, pentru cel puțin o decadă, în ceea ce înseamnă scăderea influenței ruse”, a explicat George Scutaru.
Interviul integral în care George Scutaru, CEO New Strategy Center, a analizat războiul rus din perspectiva controlului regiunii de către forțele ruse:
VEZI CONTINUAREA PE DEFENSE ROMANIA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News