Data publicării:

Rusia nu a renunțat la cererile dinainte de război. Diaconescu, despre discuțiile care ar putea avea loc în septembrie: Ne privește direct, imediat și grav!

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cristian Diaconescu a spus când se va ajunge la pace între Ucraina și Federația Rusă.

Invitat la emisiunea „Ce Se Întâmplă“, la DC News, Cristian Diaconescu, ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Emil Boc, a vorbit despre perspectivele de pace între Ucraina și Federația Rusă.

„Discuțiile în acest moment au avut ca reper situația din perspectiva acestei contraofensive. Ucraina dorește, formal, retragerea totală a trupelor Federației Ruse, un anume proces de reconstrucție a Ucrainei, inclusiv cu fondurile, blocate în acest moment, care aparțineau Federației Ruse, și urmărirea penală și sancționarea internațională a criminalilor de război.

Din perspectiva Federației Ruse, linia roșie o reprezintă Crimeea și status quo-ul privind cele 4 regiuni pe care le-a anexat.

În funcție de rezultatele acestei contraofensive, se discută, strict la nivel informal, în legătură cu două tipuri de negociere.

- Premisa de bază este un armistițiu. Cele trei variante de plecare pe agendă ar cuprinde, teoretic, o victorie totală de o parte sau de alta, ceea ce pare minimal posibil pentru ambele părți, armistițiu sau tratat politic. Acesta din urmă înseamnă armistițiu, plus niște concesii politice. În funcție de aceste dezvoltări se discută ca undeva în septembrie să existe inițierea a două categorii de negocieri. Una între Ucraina și Federația Rusă având garanți internaționali, mediatori, inclusiv China și India, și o altă negociere între Federația Rusă, comunitatea internațională, mai ales Statele Unite ale Americii, privind două aspecte: garanțiile de securitate, ce ar înseamna o resetare la nivelul spațiului euro-atlantic - să ne reamintim cererile Federației Ruse înainte de război “, a spus Cristian Diaconescu.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Conflictul din Ucraina a afectat 96 de țări. Cristian Diaconescu, cifrele efectelor războiului / video

„Adică s-ar putea reveni la acele cereri?“, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„Dacă întrebați Moscova astăzi, cam acest lucru și-ar dori. Ne privește direct, imediat și grav“, a replicat Cristian Diaconescu.

„A doua componentă a acestei negocieri dintre Federația Rusă și Occident ar fi revigorarea acordurilor privind controlul armamentelor, până la cele nucleare.

Sigur, discuțiile, deocamdată, pozițiile fiind atât de polare, greu a se concretiza. Punctual s-au realizat lucruri, cum a fost acordul pe cereale în Marea Neagră, care acum e picat. Președintele Turciei a spus că Occidentul trebuie să aibă în vedere cerințele Rusiei pentru reluarea acestui acord. Aici vorbim, desigur, despre reintroducerea Băncii Agricole a Rusiei în Sistemul SWIFT, ceea ce este inacceptabil acum.

Moscova dorește un pachet ceva mai larg - să reamintim că Moscova solicita SUA și Europei retragerea garanțiilor NATO pe aliniamentul din 1997 și blocarea pentru totdeauna a integrării Ucrainei în NATO“, a conchis Cristian Diaconescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel