Rusia neagă evidențele. Kremlinul susține că nu este izolat de restul membrilor G20
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Rusia s-a văzut 'izolată' de celelalte ţări membre ale G20 vineri în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai grupului ţărilor puternic dezvoltate şi emergente la Bali (Indonezia), a constatat şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, citată de AFP.

Indonezia - ţara gazdă a reuniunii - îl invitase pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în pofida reticenţelor Occidentului care a denunţat invazia Rusiei în Ucraina, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru criza alimentară şi energetică mondială declanşată de acest război.

"Rusia s-a văzut într-atât de izolată, încât Lavrov a părăsit conferinţa la miezul zilei, după ce a vorbit", a indicat Colonna într-un interviu pentru France Presse.

"Se anticipa o reuniune cu linii de partajare diferite, dar Rusia s-a văzut izolată, responsabilitatea sa a fost evidenţiată, chiar de unele ţări despre care s-a crezut că ar putea nuanţa lucrurile şi a-i acorda sprijin", a afirmat ea.

Niciun stat, chiar printre membrii BRICS, marile ţări în curs de dezvoltare mai apropiate de Moscova, "nu a apărat atitudinea rusă", a precizat ministrul francez.

"Chiar China şi-a început intervenţia spunând că Carta Naţiunilor Unite trebuie să fie în centrul relaţiilor internaţionale, la fel şi India", a relevat Colonna, apreciind că Occidentul a reuşit să formeze un front unit în faţa Rusiei.

În pofida nuanţelor, "înlănţuirea responsabilităţilor a fost clară, războiul în Ucraina afectează întreaga lume din cauza comportamentului" Rusiei, a insistat ea.

G20, clubul celor mai mari 20 economii mondiale, numără în rândurile sale atât state occidentale care au impus sancţiuni Moscovei - precum Uniunea Europeană şi SUA - cât şi alte ţări care nu au vrut să condamne clar invadarea Ucrainei de către Rusia, precum China, India şi Africa de Sud.

Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată, intervenind prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că ţările occidentale au "eşuat" în impunerea unui boicot împotriva Rusiei la reuniunea G20 în Indonezia, potrivit AFP.

Planul G7 de a boicota Rusia la G20 a eşuat. Nimeni nu a sprijinit regimurile occidentale", a afirmat Zaharova pe contul său Telegram.

Zaharova a negat, de asemenea, că şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov ar fi evitat reuniuni în cursul G20 la Bali, unii participanţii afirmând, totuşi, că ministrul rus a părăsit mai multe sesiuni în care era criticată intervenţia militară a Moscovei în Ucraina.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a respins acuzaţiile şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock potrivit căreia Moscova nu are nicio "dorinţă de dialog".

Annalena Baerbock declarase că Serghei Lavrov a petrecut "o mare parte a negocierilor nu în sală, ci în afara ei", o dovadă, în opinia sa, că el "nu era interesat de cooperarea internaţională".

"Ce absurditate totală!", a ripostat Zahaova, într-o reacţie la criticile ministrului german de externe, afirmând că Lavrov asistase la reuniuni în sala principală, înainte de a avea întrevederi bilaterale cu omologi ai săi din alte ţări.

"Cetăţenii germani trebuie să ştie că ministrul lor de externe (...) este pe cale să-i mintă", a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, cunoscută pentru declaraţiile sale acide.

Această reuniune a G20, în prefaţa summitului şefilor de stat care va avea loc la Bali în noiembrie, a fost marcată de o avalanşă de critici împotriva ofensivei pe care Rusia o desfăşoară în Ucraina de la sfârşitul lunii februarie.

Chiar dacă ea nu a dus la nicio decizie concretă, participanţii şi-au "exprimat totuşi acolo îngrijorările lor profunde cu privire la consecinţele umanitare ale războiului" în Ucraina, a indicat ministrul indonezian de externe, Retno Marsudi, în închiderea reuniunii.

Conflictul în Ucraina a dus la o izolare diplomatică crescândă a Rusiei, care face obiectul unor severe sancţiuni economice occidentale.

Putin anunță consecințe catastrofale pe piața energiei asupra țărilor care impun sancţiuni Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri în privinţa posibilelor consecinţe 'catastrofale' ale sancţiunilor occidentale pentru piaţa mondială de energie, relatează AFP.

'O utilizare mai pronunţată a politicii sancţiunilor poate antrena consecinţe încă şi mai grave, fără a exagera, poate chiar catastrofale, pentru piaţa mondială a energiei', a spus liderul de la Kremlin la o întâlnire televizată cu oficiali ruşi.

'Sancţiunile împotriva Rusiei provoacă multe pagube exact ţărilor care le impun', a mai afirmat Putin, o frază pe care o repetă adesea, observând creşterea puternică a preţurilor la energie în ţările occidentale.

El şi-a exprimat satisfacţia că alte ţări producătoare de petrol rezistă cererilor occidentale de a creşte producţia de petrol pentru a compensa petrolul rus boicotat şi a împiedica o creştere a preţurilor.

Ofensiva lansată la sfârşitul lui februarie de Moscova în Ucraina a provocat o ploaie fără precedent de sancţiuni occidentale, între care un embargo asupra petrolului rusesc impus de Bruxelles şi Washington.

Moscova, în replică la sancţiunile occidentale, a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze către europeni, mereu foarte dependenţi de hidrocarburile ruseşti în pofida recentelor lor eforturi pentru diversificarea furnizorilor. Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a atins un minim istoric în luna iunie.

La acest lucru se adaugă incertitudinea tot mai mare în Germania înainte de oprirea totală, începând de luni, a gazoductului Nord Stream 1, din cauza unor lucrări de mentenanţă. În consecinţă, preţurile la energie au crescut spectaculos, alimentând o creştere rapidă a inflaţiei care riscă să afecteze pe termenul lung consumul, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel