Urmărește emisiunea live
Rusia le sancţionează pe soţia şi pe fiica preşedintelui american Joe Biden
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Moscova răspunde la sancţiunile lansate, în mai multe rânduri, de către Washington.

Rusia a impus sancţiuni care includ interdicţia de a intra pe teritoriul său soţiei preşedintelui american Joe Biden, Jill, şi fiicei Ashley, precum şi altor 23 de persoane. Motivul invocat de către oficialii de la Kremlin este „linia lor rusofobă”.

Anunţul a fost făcut de Ministerul de Externe, autoritate citată de agenţia Tass, potrivit Mediafax.

Cel puţin 16 morţi în urma atacului cu rachete în Kremenciuk. Zelenski: Terorişti absolut nebuni

Cel puţin 16 persoane au fost ucise şi peste 40 au fost rănite luni într-un atac rusesc cu rachete asupra unui centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk, în centrul Ucrainei, un 'act de terorism neruşinat', potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite AFP.

'Atacul rusesc de astăzi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai neruşinate acte de terorism din istoria Europei. Un oraş paşnic, un centru comercial obişnuit cu femei, copii, civili obişnuiţi', a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram.

Potrivit acestuia, o mie de persoane se aflau în interiorul clădirii, dar 'mulţi oameni au reuşit să iasă'. 'Doar nişte terorişti absolut nebuni ar putea lovi un astfel de obiectiv cu rachete şi ei nu ar trebui să îşi afle locul pe Pământ', a continuat preşedintele Ucrainei, care a vorbit de un 'atac calculat'.

Potrivit preşedintelui ucrainean, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare şi 'pierderile umane ar putea fi importante' după ce, în urma atacului, un incendiu a izbucnit pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, mallul a fost lovit de rachete antinavă Kh-22 lansate de bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22 din regiunea Kursk situată pe teritoriul Rusiei.

'Atacul cu rachete asupra Kremenciuk a lovit un loc aglomerat care nu are nicio legătură cu ostilităţile', a reacţionat pe Facebook Vitali Maleţski, primarul oraşului. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a lansat pe Twitter un apel către susţinătorii externi ai Kievului pentru a furniza mai multe arme grele şi pentru a impune sancţiuni suplimentare Rusiei.

Ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, a asigurat pe Facebook că 'lumea va cere socoteală Kremlinului pentru atrocităţile sale din Ucraina'.

De asemenea, într-un comunicat de presă al ministerului de externe de la Paris, 'Franţa condamnă atacul rusesc cu rachete care a lovit un supermarket din Kremenciuk, în Ucraina', soldat cu morţi şi câţiva zeci de răniţi.

'Prin bombardarea fără discernământ a civililor şi a infrastructurii civile peste tot în Ucraina, Rusia continuă încălcările îngrozitoare ale dreptului internaţional umanitar'.'Rusia va trebui să răspundă pentru aceste acte. Franţa sprijină lupta împotriva impunităţii în Ucraina', a continuat Quai d'Orsay, notează Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că forţele sale au tras rachete împotriva unui depozit de arme în oraşul ucrainean Kremenciuk, după care explozia ulterioară a muniţiei a declanşat un incendiu într-un centru comercial vecin, relatează Reuters.

Liderii G7 au calificat luni drept un 'atac abominabil' şi o 'crimă de război' bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 13 persoane, informează marţi AFP.

'Atacuri fără discernământ la adresa civililor nevinovaţi constituie o crimă de război', au spus liderii reuniţi în cadrul summitului G7 găzduit într-un castel din Alpii bavarezi din sudul Germaniei într-o declaraţie care 'condamnă solemn atacul odios' şi asigură că Vladimir Putin va trebui să 'dea socoteală'.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat o 'oroare absolută' după atacul din Kremenciuk şi a cerut poporului rus să 'privească adevărul în faţă' într-o postare pe Twitter însoţită de o înregistrare video cu mallul cuprins de flăcări.

'Împărtăşim durerea familiilor victimelor. Şi furia pentru o asemenea infamie', a adăugat preşedintele francez, care participă la summitul G7, într-un mesaj difuzat în limbile rusă şi ucraineană.

Lumea este 'îngrozită' de acest atac,'cea mai recentă dintr-o serie de atrocităţi', declarase cu puţin timp înainte şi secretarul de stat american Antony Blinken.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel