Rusia le cere forțelor ucrainene din Severodonețk să se predea. Peste 500 de civili sunt blocați într-un combinat chimic din oraș
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 15 iun 2022, 08:51
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Federația Rusă le cere apărătorilor din Severodonețk să se predea. Peste 500 de civili sunt blocați în combinatul chimic Azot.

Rusia le-a spus forțelor ucrainene ascunse într-o fabrică chimică din orașul Sevierodonetsk, aflat în conflict, din est, să depună armele până miercuri dimineața.

Ucraina spune că peste 500 de civili sunt prinși alături de soldați în interiorul Azot, o fabrică de produse chimice în care forțele sale au rezistat bombardamentelor și atacurilor care au distrus o mare parte a orașului.

Colonelul general Mihail Mizintsev, ofițerul care a fost responsabil de asediul din Mariupol, a spus că luptătorii ar trebui să „oprească rezistența fără sens și să depună armele”.

Armata rusă și-a mutat cea mai mare parte a eforturilor sale militare către capturarea Sievierodonețk în încercarea sa de a prelua controlul deplin asupra Luganskului și Donețkului, cunoscute în mod colectiv sub numele de Donbas. Serhiy Haidai, guvernatorul Luhansk, a declarat marți pentru televiziunea ucraineană că încă două grupuri tactice rusești au fost mutate în zonă.

Lupta pentru Sievierodonetsk se transformă într-una dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului și este văzută ca un potențial punct de cotitură în progresele Rusiei în Donbas.

Peste 500 de civili ar fi blocați în Azot

Aproximativ 500 de civili despre care se crede că sunt prinși alături de soldați în Azot, o fabrică chimică din Sievierodonetsk, se pregătesc să fugă din oraș printr-un posibil coridor umanitar în această dimineață.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că aproximativ 500 de civili, dintre care 40 copii, se adăpostesc de atacurile rusești în uzina chimică Azot din oraș.

Bombardamentele asupra Azot au fost atât de puternice încât „oamenii nu mai pot suporta în adăposturi, starea lor psihologică este la limită”, a adăugat Haidai.

Marți târziu, Rusia a părut să le ofere civililor șansa de a fi evacuați printr-un coridor umanitar.

Colonelul general Mihail Mizintsev părea să promită că civilii vor fi eliberați dacă luptătorii ucraineni „depun armele” la ora Moscovei (5:00 GMT), a informat agenția de știri Interfax, conform TheGuardian.

Ucraina nu a comentat încă despre coridorul umanitar raportat. Anterior a acuzat Rusia de încălcarea acordurilor de încetare a focului.

Zelenski: Rezultatul bătăliei pentru Donbas va da un indiciu în războiul cu Rusia

Apărarea de către armata ucraineană a Donbasului (est), ţintă prioritară a Moscovei, este 'vitală' pentru Kiev, deoarece rezultatul acesteia 'va da un indiciu' asupra continuării războiului cu Rusia, a estimat marţi seară preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP. 

'Este vital să rămânem în Donbas. (...) Apărarea regiunii este esenţială pentru a da o indicaţie despre cine va domina (pe teren) în următoarele săptămâni', a spus Volodimir Zelenski în discursul său zilnic către ucraineni, difuzat pe Telegram.

'Trebuie să rezistăm', a subliniat el, aflat în faţa clădirii administraţiei prezidenţiale din Kiev, în timp ce ce ruşii progresează treptat în Donbas până la controlul practic complet al regiunii Lugansk.

Luptele de la Severodoneţk şi Lisiceansk, două oraşe de aproximativ 100.000 de locuitori, fac ravagii de câteva zile, iar cucerirea lor de către armata rusă ar permite trupelor Moscovei să vizeze Sloviansk, în regiunea Doneţk, la aproximativ 70 de kilometri spre vest. 'Cu cât inamicul suferă mai multe pierderi acolo, cu atât va avea mai puţină forţă pentru a-şi continua agresiunea', a mai spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a făcut cunoscut că armata sa 'a suferit pierderi grele în regiunea Harkov (est), unde armata rusă încearcă să-şi consolideze poziţia', potrivit acestuia. O altă zonă de lupte intense între ucraineni şi ruşi: Herson în sud.

'Continuăm să exercităm presiuni asupra ocupanţilor' din această regiune, a ţinut să adauge el. 'Obiectivul-cheie este eliberarea Hersonului', oraş ocupat de ruşi încă de la începutul invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, 'Şi vom avansa pas cu pas pentru a realiza acest lucru', a promis Volodimir Zelenski (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?