Rusia interzice importul de semințe din pepiniere individuale din Europa și Canada
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia interzice importul de semințe din pepiniere individuale din Europa și Canada / Foto: Pixabay, de congerdesign
Rusia interzice importul de semințe din pepiniere individuale din Europa și Canada / Foto: Pixabay, de congerdesign
Rusiei va interzice importul de semințe din pepiniere individuale din Europa și Canada.

Din 15 august, Rosselkhoznadzor va interzice importul de semințe dintr-o serie de pepiniere din țări europene și Canada în Rusia din cauza nerespectării cerințelor fitosanitare de către furnizori, scrie Interfax.

În special, importul de semințe de roșii, ardei, morcovi și culturi de flori de la locul de expediere al Satimex Quedlinburg GmbH (Germania), semințe de porumb pentru însămânțare de la Limagrain Europa (Franța), semințe de tomate de la Axia Vegetable Seeds (Olanda), Semințele de soia de la Semences vor fi interzise. Departamentul a explicat că în aceste semințe au fost găsite obiecte de carantină pentru Rusia, iar organizațiile naționale pentru carantină și protecția plantelor din aceste țări nu au luat măsuri urgente de securitate.

Astfel, viroidul tuberculilor fusiformi de cartofi (capabil să provoace pierderi de randament la culturi de până la 75%), muștarul târâtor (umple câmpurile cu 50-80% și le face improprii pentru uz agricol), petele de frunze de porumb (deficitul de recoltă poate fi de 30 %), virusul mozaic pepino (fructele roșiilor, ardeilor, vinetelor, cartofilor și altor legume își pierd calitățile comerciale) și altele.

Ministerul rus al Agriculturii intenționează să elaboreze un plan de tranziție accelerată a producției de culturi de semințe de selecție internă și propune ca importul de semințe din țări neprietenoase să fie interzis.

Recolta de porumb a UE ar putea fi cea mai mică din 2019, din cauza secetei

Semănat primăvara, porumbul este afectat de lipsa de precipitaţii pe măsură ce Europa se luptă cu valuri succesive de caniculă. Trei sferturi din teritoriul României, cel mai mare producător european de porumb, este afectat de diferite grade de secetă, în timp ce Franţa, al doilea mare cultivator, a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie din istorie. Fermierii din unele părţi din Estul Germaniei ar putea pierde întreaga recoltă.

"Weekend-ul trecut am văzut lanuri unde porumbul îmi ajungea la genunchi. În mod normal, în această perioadă a anului trebuia să aibă o înălţime de 2,5 metri", spune Helmut Messner, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de porumb din Germania.

Culturile de porumb ale Europei sunt cea mai recentă victimă a vremii secetoase care a redus semnificativ şi nivelul apelor într-o serie de râuri importante, precum Rinul, Ronul, Dunărea şi Po. Asta paralizează atât irigaţiile cât şi navigaţia, reducând transporturile de cărbune şi producţia centralelor nucleare din Franţa, tocmai într-un moment când Europa vrea să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti.

"Sezonul acesta era unul în care porumbul european urma să aibă o importanţă crescută pentru a acoperi golul în aprovizionare creat de situaţia din Ucraina. Însă în condiţiile în care culturile de porumb din UE au de suferit, iar estimările de producţie sunt revizuite, aprovizionarea cu cereale va fi supusă la noi presiuni", susţine Peter Collier, analist la CRM AgriCommodities.

Uniunea Europeană şi-a redus estimările privind recolta de porumb din acest sezon la 65,8 milioane de tone, ceea ce înseamnă că va fi cea mai mică recoltă după cea din 2018/2019. Însă cifrele ar putea fi revizuite şi mai mult în situaţia în care condiţiile se vor deteriora în Franţa şi alte ţări. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel